Sådan kan du håndtere tandproblemer på ferien

 

Når du har glædet dig til at komme ud og rejse, og endelig er ude på eventyr, kan tandproblemer blive en besværlig affære.

 

Tjekliste til rejsen

Inden du tager ud at rejse, er det en god ide at tjekke udenrigsministeriets rejsevejledning. Vær opmærksom på, at der kan være indrejserestriktioner i det land, du skal til, som eksempelvis vaccinationer, indrejseformularer og andet. Det er vigtigt, at dit pas og visum er gyldigt. Tjek at du er helt dækket ind i forhold til vaccinationer, og husk at medbringe eventuel medicin. Medbring altid kopier af aftaler, vaccinationer, forsikring og pas, så du er dækket ind. Hav derudover også en liste med nødkontakter.

 

Er der nogen risici ved tandbehandling i udlandet?

Tandbehandlinger i Danmark er af meget høj kvalitet, og det er derfor ikke alle andre lande, der har en lige så høj standarder.

Hvis du er så uheldig at får tandproblemer på rejsen, og skal opsøge en lokal tandlæge, er du ikke dækket ind af det danske klagesystem, og du kan ikke få erstatning fra den danske patienskadeforening. Du kan derudover opleve behov for opfølgende behandling, når du kommer hjem.

 

Tandlægens råd til akutte tandproblemer på ferien

Hvis du knækker en tand: Hvis det er muligt, forsøg at gemme den afknækkede del og gå på apoteket. Køb et kit, som indeholder midlertidig fyldning. Fyldningen kan holde indtil du kan komme til tandlæge, når du er hjemme igen.

Akut tandpine: Forsøg at undgå meget varme og meget kold drikke. Tag smertestillende efter behov og gå til tandlæge hurtigst muligt.

En tand blive slået ud: Rør ikke ved tandens rod for at undgå bakterier. Hvis tanden er beskidt og har været ude af munden, skyld den da under koldt vand i 10-12 sekunder og sæt den tilbage i munden på dens plads. Gem den i munden, indtil du hurtigst muligt kan gå til tandlægen.