Nyeste indlæg omkring Bilferie

Medicin med på ferien

august 2023


Har du husket det hele? Når man begiver sig ud på ferie, er det vigtigt at overveje sine medicinske behov, især hvis man tager medicin, der kræver opbevaring på køl. Dette aspekt af rejsen kan være afgørende for helbreddet undervejs. At tage medicin med på ferien indebærer planlægning og opmærksomhed på detaljer. Først og fremmest bør man rådføre sig med sin læge eller sundhedspersonale for at sikre, at man er klar over, hvordan man opbevarer medicinen korrekt under rejsen. Husk at have styr på recepterne, at have medicinen i sin originale emballage, opbevare det i håndtasken og tag hellere for meget end for lidt medicin med. Det er også vigtigt at kontrollere feriedestinationens regler for indførsel af medicin, især hvis det er i udlandet. At tage sin medicin med på ferie behøver ikke være en besværlig proces, men det kræver planlægning og opmærksomhed på temperaturbehovene.   Fordelene ved en køletaske til medicin En køletaske til medicin er en uundværlig hjælpemiddel, især for dem der skal tage medicin, der kræver konstant køling. Denne smarte løsning giver en række fordele under rejsen og i hverdagen. En køletaske beskytter medicinen mod temperaturændringer, hvilket opretholder dets effektivitet. Dette gør den ideel til insulin og andre temperaturfølsomme præparater. Køletasken er kompakt og bærbar, hvilket gør det let at transportere medicinen bekvemt og sikkert, uanset om man er på ferie eller undervejs i hverdagen. En køletaske til medicin giver tryghed og frihed, da den muliggør rejser uden at bekymre sig om medicinens stabilitet. En køletaske til medicin er afgørende for dem, der afhænger af kølekrævende medicin, og den gør det lettere at opretholde en sund livsstil på farten.   Tag køletasken med i håndbagagen Du kan få en køletaske til medicin, der er lille og kompakt nok til, at den kan være med dig i håndbagagen på flyet samtidig med, at den kan holde medicinen på køleskabstemperatur i op til 16-17 timer. Fryser du køleelementet i 48 timer før afrejse, er du garanteret at tasken holder medicinen kold under din rejse, og du kan endda genbruge køleelementet, når du rejser hjem igen.  

Få hybridbilen serviceret

november 2022


Tag hybridbilen på kør-selv-ferie Den klassiske kør-selv-ferie er naturligvis ikke fejlfri, men det er en meget populær transportmetode for børnefamilien. Kør-selv-ferie indeholder en eftertragtet fleksibilitet, der er svær at opnå med fx fly, og derfor kører flere og flere danske familier fortsat på ferie hvert år. Ligeledes er det blevet mere og mere populært med hybridbiler på det danske marked, og derfor er flere også bekymret for, hvorvidt man faktisk kan tage en delvist eldrevet bil på så lang en køretur – det korte svar er heldigvis, at det kan man sagtens. I dette indlæg kan du få et overblik over de ting, du bør være opmærksom på, når du skal tage hybridbilen ned gennem Europa.      Dette skal du huske, når hybridbilen skal køre lange distancer Heldigvis er der fremgang på det internationale marked, hvad angår at gøre det mere attraktivt at investere i hybridbiler og elbiler. Det betyder, at flere og flere industrier og producenter satser stort på ladestandere og muligheder for service af hybridbil, hvilket gør anvendelsen af mere bæredygtige transportmetoder mulig, når familien skal på ferie.     Husk derfor dette, inden du kører afsted:   Sørg for service af din hybridbil, inden I tager afsted, så du undgår ubehagelige overraskelser. En korrekt hybridbil service skal foretages på værkstæder, der har forstand på teknologien bag dit køretøj, og som huser originale reservedele, hvis dette skulle blive nødvendigt.   Markér ladestationer på et kort, så I ved præcis, hvornår I skal ”tanke op”, og hvornår I derfor skal dreje fra. Det giver generelt mere til den lange køretur.   Miljøzoner er ikke altid ensbetydende med, at du må færdes der med en hybridbil. I nogen lande betyder det slet og ret indkørselsforbud, så vær opmærksom på denne skiltning.   En god service af hybridbilen og lidt planlægning vil altså klæde jer godt på til de mange kilometer ned gennem Europa.

Køb sommerhus

november 2022


Køb sommerhus og hold ferie i smukke Danmark Sommerhusferie i Danmark bliver mere og mere populært blandt danskerne. Der er ingen tvivl om, at den seneste tids udvikling har påvirket dette, men tendensen ser dog ikke ud til at vende. Danskerne er vilde med vidunderlige Danmark, og her er det især sommerhusferien med familien, der trækker. Denne type ferie er for alle aldre og kan lade sig gøre indenfor en rimelig prisramme. Danmark er derudover spækket med skønne sommerhusdestinationer, som strækker sig udover stort set hele landet. Der findes sommerhuse i alle prisklasser, så næsten alle kan være med. Med et sommerhus kan du desuden holde ferie hele året rundt lige præcis, når det passer dig. Om det er højsommer med dage på stranden, en blæsende kold efterårsdag med ild i pejsen eller en frodig forårsdag med spirende og blomstrende træer er sommerhuset en sikker vinder. Med køb af dit eget sommerhus er du desuden sikret mod, at du ikke kan komme afsted, når det passer dig samtidigt med, at du er herre i eget hus. På den måde kan du både føle dig hjemme og på ferie på én og samme tid.   Få hjælp af en boligadvokat til køb af sommerhus Det kan være en god idé at få hjælp af en boligadvokat til at købe sommerhus at holde ferie i, da her er mange fordele at hente. En boligadvokat er din garant mod eventuelle uforudsete administrative og lovmæssige udfordringer og kan b.la. hjælpe dig med at gennemgå alle sommerhusets dokumenter og herefter bistå med professionel rådgivning efter dette. Boligadvokaten vil samtidigt være ansvarlig for kontakt med ejendomsmægleren og vil i den forbindelse varetage pågældende vilkår og eventuelle prisforhandlinger. Boligadvokaten kan derudover agere kontaktperson mellem dig og de involverede banker i sagen samt udarbejde refusionsopgørelse, skøde, tinglysning og andre essentielle dokumenter.    

Cykelferie

maj 2022


Tag cyklen med i bilen Skal du på ferie til sommer, men ønsker ikke at bruge en masse penge på at komme rundt, når først du er fremme? Så kan en løsning være at tage cyklen med på ferien. Det kan eksempelvis være, hvis du skal med familien på køreferie. Her kan du nemt med en cykelholder til bilen få cyklen med. Cyklen er et godt transportmiddel til at komme rundt i lokalområdet og få set steder, du normalt ikke ville få set. Skal cyklen med i bilen, har du dog brug for en kvalitets cykelholder til bilen, uanset om den skal sættes på anhængertrækket eller på taget.   Cyklen med på flyveturen Foruden at tage cyklen med på bilferien, er det faktisk også muligt at få den med i flyveren. Til det formål kan du bruge en cykelkuffert, der kan rumme hele cyklen. Det eneste, du skal gøre, er at tage hjulene af og afmontere pedalerne. Så er du klar til at sende din cykel afsted med flyveren. Med din cykel med på ferien kan du komme ud på eventyr uden at skulle leje en bil eller en scooter. Det er en nem, billig og klimavenlig måde at få mest muligt ud af ferien. Du finder cykelkufferter og cykelholder til bilen på webshops. Besøg webshoppen her.   Man kan sagtens tage cyklen med i toget En sidste mulighed for at få cyklen med på ferien er ved at fragte den med toget. Det er en nem måde at komme rundt i landet, og her behøver du hverken cykelholder til bilen eller cykelkuffert. Særligt hvis du har planer om en længere cykelferie, er det en fordel at kunne tage toget til startplaceringen og cykle derfra. Skal du på cykelferie i Danmark, er det vigtigt at huske at booke plads til din cykel hos DSB. Derefter er du klar til at udforske sommerlandskabet på to hjul og få en oplevelse, du aldrig glemmer.

Leasing af firmabilen

april 2022


Køreferie i firmabil? Det skal du være opmærksom på Rigtig mange har til dagligt fået stillet en firmabil til rådighed fra deres arbejdsgiver, men det er de færreste, der kender reglerne for leasing af firmabilen i forbindelse med køreferien. Ved leasing af firmabil er der nogle regler, du skal være opmærksom på. Det kræver nemlig, at arbejdsgiveren giver tilladelse til, at bilen bruges på ferien. Der er dog en indskrænkelse af reglen – nemlig hvis bilen er på gule plader, så skal du være opmærksom på, at den højst må bruges på ferie 20 dage om året, hvis man betaler for dagsbeviser.   Spar penge ved at bruge firmabilen Der er penge at spare ved at køre på ferie i firmabilen. Der er nemlig andre regler i forhold til beskatningen af firmabiler, da de beskattes af deres værdi og ikke af, hvor meget de bruges. En yderligere fordel er, at dine udlæg for benzin i udlandet kan fratrækkes bilens beskatningsgrundlag. Hvis du derfor får lov af chefen til at bruge bilen på ferie, kan du spare mange penge på at køre sydpå i firmabilen.   Inden du kører på ferie Det er vigtigt, at du er bekendt med reglerne for leasing af firmabilen, inden du kører afsted, og du har styr på, hvad du gør, hvis der opstår problemer. Kontakt din chef eller personen, der har ansvaret for bilen og find ud af, hvad du gør, hvis bilen går i stå, og om din arbejdsplads har en aftale omkring vejhjælp. Du bør også undersøge, om du kan bruge benzinkortet i udlandet. Husk at få registreringsattesten på bilen med på ferien også. Når du har alt dette på plads, og du er sikker på, at chefen godkender leasing af firmabilen, så kan du trygt og sikkert køre afsted med familien på ferie.

Smertefri ferie

marts 2022


Plusser og minusser ved bilferier Bilferier har et meget blandet ry. Nogle mennesker kan ikke få nok af denne rejseform, mens andre næsten ikke kan komme på noget værre. Meningerne er delte. Derfor kan man helt diplomatisk sige, at bilferien har sine plusser og sine minusser. Det fordelagtige ved denne ferietype er den autonomi, som følger med. Du er helt selv herre over rejsetidspunktet, ruten og stoppene undervejs. Der er masser af fleksibilitet, når du selv sidder bag rattet. Du kan skifte mening og ændre planer lige, når det passer dig. Du slipper for at stresse rundt i lufthavnen og bekymre dig om terminaler og klokkeslæt. Derudover er du fri for de forfærdelige måltider, der serveres indpakket i plastikfolie ombord på flyet. Der følger imidlertid også en lang række ulemper med friheden på bilferien. Du sidder helt selv med ansvaret for det hele. Du skal selv planlægge en rute, som giver mening i forhold til måltider og søvnbehov. Du skal selv sørge for parkering, og du skal selv sidde bag rattet i flere timer. Nok er bilferien fleksibel, men den tager også uhyre lang tid.   Gode råd fra fysioterapeuten Bilferien kan især være problematisk for dig, der døjer med dårlig ryg. Men der er håb. Fysioterapi kan få dig godt igennem bilturen. Professionelle fysioterapeuter råder bilister til at tage hyppige pauser, hvor der strækkes ben og ryg. Det vil også være en god idé for dig at medbringe en lændestøtte samt skifte siddestilling ofte.   5 gode råd til den komfortable køretur Sørg for at sidde godt. Ifør dig behageligt tøj. Drik en masse væske. Bevæg dig i pauserne. Brug køretiden fornuftigt.

Fordele ved bilferie

februar 2022


Bilferie for biltosser Når du virkelig elsker biler, findes der ikke den køretur, der er for lang for at dyrke din interesse.   Selve køreturen Det kan være en oplevelse i sig selv at køre på ferie ned langs Europa på motorvejen. Motorvejen er nemlig som regel samlingssted for mange store og hurtige biler, der er ude og lufte motorerne på de store åbne strækninger. Her kan du få set en masse franske biler, tyske biler eller italienske superbiler, som ikke lige kører på landevejene i Danmark til daglig. Og på den tyske motorvej er der selvfølgelig også mulighed for, at du selv kan trykke lidt hårdere på speederen og mærke bilen sluge asfalten til sig – men du skal selvfølgelig være opmærksom på trafikken og på reglerne i området.   Kør på racerbane i din egen bil Hvis du er på udkig efter den vildeste bilferie, og gerne vil opleve suset i maven, kan du på Nürburgring få lov til at køre din egen bil til startlinjen og teste den rundt i svingende på verdens mest kendte, og måske mest udfordrende racerbane. Hvis du ikke selv vil sidde bag rattet kan du også købe en tur med en professionel racerkører, som kan få bilen til at spinne i svingene og give dig sved på panden på passagersædet. Hvis du hellere vil nyde racerløb på sikker afstand, kan du også købe billetter til tilskuerpladserne til diverse løb og se et racerløb fra sidelinjen.   Bilens historie og fede museer Hvis du ikke er suset i maven, kan du også dyrke din interesse for biler i mere rolige omgivelser. Du kan nemlig besøge Cité de L’Automobile Musée National Collection Schlumpf, eller bilmuseet i Mulhouse, Frankrig. Dette museum er langt mere end blot franske biler. Her finder du en kæmpe samling af vintage biler og gamle racerbiler. Her kan du dykke ned i historien omkring bilerne og nyde de flotte omgivelser, som de franske biler står i.  

Undgå indbrud i sommerhuset

februar 2022


Hold tyvene ude af sommerhuset I Danmark er det populært at have et sommerhus, som man kan bruge til at komme lidt væk fra hverdagen og få en pause. Mange bruger det dog ikke så ofte om vinteren. Det står derfor ubrugt i mange måneder, hvilket gør det særligt attraktivt for indbrudstyve at søge mod sommerhusområder i den mørke tid. For at undgå indbrud i dit sommerhus kan et elektronisk låsesystem eller et godt alarmsystem være en god ide at få installeret.   5 gode råd til sikring af dit sommerhus Udover et nyt låsesystem, er der også andre råd, som du kan følge for at sikre, at indbrudstyvene holder sig væk fra dit sommerhus. Det gælder blandt andet følgende: Sørg for at forstærke dørkarmen på alle yderdøre, så indbrudstyven får svært ved at bryde dem op og komme ind i huset. Lad det være synligt for tyven, at der ikke er noget at stjæle i huset. Træk gardinerne fra og lad skabene stå åbne i huset. Få opsat et overvågningssystem, så du kan fange tyven med det samme. Installer en alarm, så tyven bliver skræmt væk, og du får besked med det samme, når indbruddet foregår. Få udendørsbelysning med sensor, så lyset tændes, når tyven nærmer sig huset. Følg disse råd og få et låsesystem for at bidrage yderligere til at undgå indbrud i dit sommerhus. På den måde kan du også føle dig helt tryg, når du lader sommerhuset stå tomt over en længere periode.   Låsesystem til hele grunden Til mange sommerhusgrunde følger også et skur til diverse redskaber, cykler og lignende. Disse tiltrækker også indbrudstyve, hvorfor det kan være en god ide at sikre dem også. Sørg derfor altid for at låse skuret af, så tyvene ikke kan stjæle derfra eller bruge værktøj derfra til at bryde ind i sommerhuset.  

Byg sommerhus

januar 2022


Skal du bygge sommerhus Flere og flere mennesker går og drømmer om at få et sommerhus, som man kan udnytte som fristed eller ferierefugium uden for ens vante omgivelser. Der er mange elementer, man gør klogt i at overveje, når man planlægger at få bygget et nyt, personligt sommerhus, og processen er ofte kendetegnet at både glæde og bekymring. Det første skridt i dine overvejelser bør altid være at få et økonomisk overblik, så du ved, hvad der er råd til, og hvilke muligheder dit budget skaber. Herfra kan du begynde at undersøge og kontakte byggefirmaer, der deler dine drømme og ambitioner.   Undersøg de mange muligheder et typehus kan skabe for dig Sommerhusmiljøet i Danmark er ofte kendetegnet af det klassiske typehus i træ, mens der i de seneste år også er blevet etableret en række nyere, moderne huse i skarpe, minimalistiske udtryk. Dit kommende sommerhus kan derfor sagtens være et mere moderne funkishus, der som hustype har fået en renæssance siden dens første opkomst i 1920’erne. Funkishuse er et populært valg, fordi dette typehus i deres enkle udtryk gør det nemt for ejeren at overtage stilen og sætte deres eget, personlige præg på boligen. Funkishuse er samtidig ideelle for sommerhusbyggeri, fordi arkitekturen er styret af boligens daglige anvendelse og derfor er hver kvadratmeter udnyttet optimalt.     Få styr på lovgivningen, inden du bygger Inden du får taget det første spadestik, er det vigtigt, at din planlægningsproces har inkluderet en læsning og forståelse af lovgivningen bag sommerhusbyggeri. Der er enkelte punkter, hvor kravene afviger fra det reglement, der gælder for helårshuse, så selv hvis du har bygget hus før, gør du klogt i at være opdateret på forskellene. Hvis du har sat et byggefirma på projektet, kan de garanteret også tilbyde råd og vejledning i forbindelse med at imødekomme diverse krav til opbygningen af det nye sommerhus.  

Rengøring af bil efter bilferie

januar 2022


  Rengøring af bil inden og efter bilferien At køre på bilferie er ofte en lang rejse, og du tilbringer mange timer i bilen ad gangen. Og når du er hjemme igen, er det højst sandsynligt synligt både udenpå og indeni bilen, at den har kørt mange kilometer.   Rengøring inden bilferien På bilferie skal du tilbringe mange timer i bilen, og du kan nemt gøre dig selv den tjeneste at klargøre bilen til turen, så det bliver en behagelig rejse. Sørg for at rydde op og fjern det, som ikke hører til på ferien. Så kan du nemlig nemt komme til med støvsugeren, og få fjernet det værste skidt. Du kan tage måtterne ud og banke dem fri fra støv. Det kan også være rart at få tørret støv af på diverse overflader i bilen, især omkring dørene og førersædet, hvor støvet samler sig. Til sidst kan du også opgradere sikkerheden ved at pudse spejle og ruder.   Rengøring af bil efter bilferien Bilferier kan være rigtig hyggelige, og det bærer bilen tit spor af efter ferien. Når du er kommet hjem igen, er det ofte ikke så charmerende med sand over det hele eller lugten af sure sokker og solcreme eller resterne af snackpapir mellem sæderne. Det kan derfor være rart at bruge tid på rengøring af bilen efter bilferien, så bilen igen er rar at køre i. Hvis du ikke orker selv at rengøre bilen igen, kan du få professionel hjælp til klargøring eller rengøring, så bilen stråler igen.   Er din bil leaset? Hvis bilen er leaset, er det især vigtigt at rengøre den efter brug, og fjerne spor og lugt efter bilferie, inden du afleverer den igen. Her kan du selv gå i gang, men du kan også få professionel hjælp til rengøring og klargøring af din bil, hvis du hellere vil nyde resten af din ferie på solsengen, end med hovedet nede mellem sæderne med støvsugeren.    

Bliv klar til cykelferien i Danmark

december 2021


Forberedelser inden cykelferien At tage på cykelferie i Danmark er den perfekte måde at nyde den friske luft, få motion og samtidig se meget af landet på kort tid. Det er nemt for alle familiens medlemmer at være med, og det sværeste kan være at pakke taskerne ordentligt, så der er plads til det hele. Danmark er et dejligt land at holde cykelferie i, fordi der aldrig er langt til kysten, og der er campingpladser eller bed and breakfasts stort set alle steder. Man kan hurtigt se mange attraktioner på kort tid og samtidig få en masse kilometer i benene. En cykelferie er det perfekte alternativ til en vandreferie i bjerge eller kanotur, da det er muligt at få set en masse, mens man er afsted.   Huskeliste til rejsen Når du skal på cykelferie med familien eller vennerne, er det vigtigt at huske på, at det ikke er muligt at have alt muligt luksus med. Der er nemlig begrænset plads i en cykeltaske, og det bliver hurtigt tungt at have alt for meget grej med. Pak derfor kun det mest nødvendige, og genbrug, vask eller smid ud undervejs. Det mest nødvendige er: Tøj til alt slags vejr Toiletgrej Faste sko, som ikke bøjer på pedalen Alt udstyr til cyklen, inklusive hjelme, lappegrej, lås, kædeolie og pumpe Telt, soveposer, liggeunderlag, puder. Køkkengrej til at lave forskelligt mad, inklusive knive, skraldeposer, krydderier, opvaskemiddel, karklude og diverse andet. Alt det nødvendige som pas, pung og sygesikring   Listen kan kun blive lang, og det kan være svært at begrænse sig, når først man går i gang med at pakke. Derudover er der meget planlægning, man skal have styr på, inden man cykler hjemmefra. Det er blandt andet en god ide, at alle har styr på ruten. Sørg for at holde jer til veje eller stier, der er egnede til cykler. Overvej hvor eller hvordan I vil overnatte. Campingpladser kræver som regel, at I har eget telt med, mens bed and breakfast er lidt mere luksus, men måske ikke altid til at finde på jeres ruter. Vigtigst af alt, sørg for at få serviceret og repareret cyklerne hos en kompetent cykelsmed inden afrejse, så I ikke løber ind i mekaniske problemer undervejs.   Gode cykelruter og feriedestinationer til cykelferien At blive enige om hvilke destinationer, I gerne vil se på ferien, kan være en udfordring, da der er så mange skønne muligheder i Danmark om sommeren. I kan for eksempel cykle til Skagen, hvor byen er fuld af liv om sommeren, og hvor det vrimler med turister fra hele Danmark. Et andet meget populært sted at holde ferie er i Blåvand, hvor der er smuk natur og lækker strand. Her er der også store muligheder for børn i alle aldre og aktiviteter for enhver. Hvis I er mere til ø-ferie, kan en cykeltur rundt på Bornholm også være et stort hit. Her er der store is, store klipper og masser af muligheder for sjove og spændende aktiviteter hele sommeren.  

Få tjekket bilen inden ferien

november 2021


Vigtige ting at tjekke inden du kører Sommerferien er sparket godt i gang, I har pakket campingvognen og er klar til lange ture på motorvejen. Men inden I sætter speederen i bund og dristigt kører ud i den store verden, så er det nok en rigtig god ide, at du får bilen tjekket. De typiske tjek er: Olien skal være oppe på maksimum-mærket på målepinden Kølervæsken skal være optimal, dvs. mellem koldt og varmt Batteriet skal tjekkes: der skal være en grøn rund ring, der indikerer, at batteriet er okay Tjek bremserne og bremsevæsken Tjek din bils dæk Og sidst men ikke mindst, så husk altid vigtige papirer, inden I tager afsted   Andre vigtige tjek I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at besøge et værksted, hvis du er i tvivl om din bils tilstand. Siger bilen f.eks. underlige lyde ‒ og du kan ikke helt gennemskue hvorfor ‒ da kan det være en god ide. Det er også vigtigt at sørge for, at dine tandstænger er i orden, og du bør også altid læse op på kravene til sikkerhedsudstyr i landene, som du skal køre igennem. Er du i tvivl, så besøg altid et værksted inden udflugten.   Pak bilen korrekt Når bilen er klar til de lange køreture, så skal der pakkes. En god tommelfingerregel er, at de tunge ting placeres nederst og gerne midt i bilen. Undgå at sætte tunge ting i jeres tagboks, hvis I kører med sådan en. I bør heller ikke have nogle ting til at ligge løst omkring, da det hurtigt kan lede til uheld, hvis I nu bremser brat op. Ved I, at I skal bruge nogle ting ved eventuelle stop, så pak også gerne bilen således, at de ting er let tilgængelige. Sådan pakker du bilen korrekt til din næste lange køretur!

Undgå smerter i ryg og lænd på bilferien

oktober 2021


Modvirk rygsmerter på ferien Døjer du med rygproblemer, er en bilferie eller blot en lang køre- eller flyvetur et sandt mareridt. Men du har faktisk mulighed for at modvirke dine rygsmerter, når du er på vej på ferie. Læs med i dette blogindlæg og hør hvordan. Pas på ryggen til bilferien En lang køretur er ikke god for hverken ryggen eller lænden, da man ofte kommer til at sidde mange timer i samme position. Hvis du i forvejen har sart ryg eller døjer med ondt i ryggen, er det derfor klart, at det vil ramme dig og din ryg hårdt. Men der er mange ting, der kan gøres for at undgå at blive stiv og øm i kroppen på turen, herunder: Tag mange pauser, hvor du har mulighed for at strække kroppen og få rettet på sædet Sid varieret i bilen Hav en pude eller lignende med til bilturen, som du kan bruge til din ryg eller lænd   Med en eller flere af disse tiltag undervejs på turen, vil du i mange tilfælde kunne modvirke en stor del af smerterne, så du kan komme på ferie uden rygsmerter. Husk forarbejdet til ferien En anden ting, du skal huske, er forarbejdet. Sørg for at have pakket ting, som kan virke forebyggende og som kan være med til at afhjælpe rygsmerterne, hvis de først er kommet. Det kan fx være en støttepude, massageapparat, smertestillende og så videre. Derudover kan du have forberedt øvelser, som du kan lave til ryggen, når I holder pause, og du kan afprøve forskellige stillinger, som du kan veksle imellem.

Dette skal I huske at have klar inden bilferien

september 2021


Undgå at glemme de vigtigste ting inden afrejse Bilferie klinger synonymt med et propfyldt bagagerum og mange timer i siddende stilling. Derfor kan man lige så godt gøre det så enkelt og nemt for sig selv som muligt, inden turen går mod feriedestinationen. Et klassisk problem er, at man stresser rundt på afrejsedagen, og man glemmer over halvdelen af sine ting. Vi har samlet en række ting, som I skal være opmærksomme på, inden I sætter jer ind i bilen for at tage på bilferie. Huskeliste til bilferie Vigtige dokumenter Husk at medbringe pas, kørekort, det blå sygesikringskort og registreringsattest. Kontanter Hæv kontakter i den rette valuta. På den måde undgår I at bruge dankortet for ofte – det kan nemlig være ret dyrt i afgifter til banken. Saml eventuelt kontakter og vigtige dokumenter i en mappe, som I let kan tage med. Vignetter I nogle lande skal man betale for at køre på vejene. Vignetten kan du oftest købe på tankstationer i landet, og den fungerer som din kvittering for den betalte vejafgift. Vær opmærksom på miljøzoner Flere europæiske byer kræver, at din bil har et bestemt miljømærke, før det er tilladt at køre i byen. Flere tillader ikke ældre dieselbiler. Tjek bilens stand Undersøg om bilen egner sig til bilferie. Skift olie og oliefilter, hvis det er længe siden sidst, og tjek om billygterne og bremser virker. Tjek også, om dækmønstrene er dybe nok, og om dæktrykket lever op til kravene. Spørg en bilforhandler til råds Står det helt skidt til med bilen, og er den for dyr at få repareret, kan I søge råd hos en bilforhandler i Nordsjælland, eller der hvor I bor. Bilforhandleren ved, hvilke type biler der egner sig bedst til bilferie.

Sommerferie i Danmark? Udlej dit sommerhus

februar 2021


Slip for den lange rejse og hold ferie i Danmark Selvom ordet “ferie” ofte forbindes med eksotiske strande, storslåede metropoler eller luksuriøse krydstogtskibe, så behøver man faktisk ikke rejse særligt langt for at komme på ferie – man behøver knap nok at rejse. Det er nemlig i stigende grad blevet mere og mere populært at afholde sin ferie herhjemme i vores eget land, og med god grund. Danmark byder nemlig på naturskønne, kulturelle og rekreative fornøjelser i lange baner. Der er et virvar af feriemuligheder når man først kigger efter – lige fra museer og seværdigheder, til badestrande og vandreruter. Nordkysten – natur og aktivitet for enden af fingerspidserne En oplagt lokation til årets sommerferie finder du så langt nordpå som du kan komme herhjemme – oppe ved Nordkysten. Nord for Limfjorden er bademulighederne mange, naturen storslået og mangfoldig, og seværdighederne altid inden for rækkevidde. Man kan bade ved de hvide strande, tage på smukke gåture i den bakkede natur og gå opdagelse rundt om Rubjerg Knude – alt sammen på samme tur. Og der er næsten ikke et sted der er ens, lige fra fjordens snurrede stier til Råbjerg Miles næsten ørkenlignende underlag. Eftersom Nordjylland er et af de mest attraktive områder for sommerhuse, er der rig mulighed for at finde feriebolig. Sommerferie i Danmark? Udlej dit sommerhus Hvis du er én af de danskere som ejer et sommerhus, kan du med fordel udleje det til nogen af de mange danskere som vælger at afholde sommerferien herhjemme. På den måde står det ikke ubrugt, og du udnytter dets fulde potentiale. Hvis du udlejer dit sommerhus igennem et bureau, slipper du også for meget af det administrative arbejde, samt rengøring og betaling af skader.

Bor du i Sverige og arbejder i Danmark? Sådan er reglerne for din bil

januar 2021


Mange danskere vælger at flytte til Sverige og Malmø, og er du en af dem, skal du huske at have indregistreret din bil i Sverige. Der er nemlig begrænsninger for hvor meget du må køre med bilen i Danmark, og også under hvilke omstændigheder. Har du dog folkeregisteradresse i Danmark, må du slet ikke køre en svenskregistreret bil i Danmark. Der er et enkelt tilfælde, hvor det er tilladt, og det kræver en særlig godkendelse for Motorstyrelsen. Men bor du i Sverige og pendler på arbejde til Danmark med bil, skal du sørge for, at den er svenskregistreret - ellers kan du risikere en bøde. Bor du officielt i Sverige? Som nævnt tidligere skal du huske at have indregistreret din bil i Sverige, hvis du derhenne officielt. Der er specifikke regler for hvor meget du må pendle, f.eks. må du højst overnatte 185 nætter i Danmark om året og altid kunne bevise, at du reelt bor i Sverige. Du kan nemlig få en bøde, hvis det viser sig, at du reelt set ikke bor i Sverige, og pendler med en svenskregistreret bil. Ved spørgsmål kan du altid henvende dig til Motorstyrelsen for yderligere information. Svensk firmabil i Danmark Bor du dog i Danmark, og er der tale om en firmabil, som er stillet til rådighed af din svenske arbejdsgiver, så kan du søge om afgiftsfritagelse for firmabilen, hvis du som ansat kører mest i Sverige. Du skal i dette tilfælde ansøge på skat.dk og benytte blanket 21.002.

Tag på ferie i Sverige

november 2020


Få unikke ferieoplevelser i Sverige   Tag et smut til Sverige med familien og oplev det skønne varierende landskab, som både byder på store smukke skove, bjerge og vilde dyr, men samtidig også flere større byer med masser af fede kulturelle oplevelser og rigtig gode muligheder for shopping. Du vil med garanti få en unik og uforglemmelig oplevelse med hjem, og måske vil du også have lyst til at komme igen.   I Sverige er der plads til at finde roen i naturen   Sverige er et fantastisk sted at tage hen, når du har brug for at komme væk fra hverdagen. Her er der plads til, at du kan finde roen, hvad end det skal være med en aktiv ferie i de svenske fjelde, fuldstændig afslapning i en lille svensk by i et idyllisk rødt træhus eller i en kombination med lidt af hvert. Er du til en aktiv ferie i Sverige og vandreture, er der masser af fede vandreruter i forskellige sværhedsgrader, så hele familien kan være med - både unge som gamle. Der er ligeledes mulighed for at tage en kanotur, hvor I kan være heldige at få øje på Sveriges rige dyreliv.   Ferie i både storby og på ødegård   Uanset om du er mest til storbysferie eller en uge i en ødegård, kan Sverige danne rammen om præcis den ferie, du ønsker. Der er masser af gode storbyshoteller i fx Stockholm og landets andre storbyer, som byder på spændende museer, shopping og andet kultur, så I ikke vil komme til at kede jer, uanset om det er familieferie eller tøsetur. Samtidig er Sverige et stort land med masser af muligheder for at finde ødegårde, hvor du eller familien uforstyrret kan tage en uges ferie.   Køb dit eget fritidshus i Sverige   Overvejer du at holde ferie i Sverige, vil du med garanti ikke fortryde det. Nogle bliver så glade for landet, at de vælger at købe et fritidshus i Sverige. Eget fritidshus, ødegård eller torp giver dig mulighed for at tage til landet så ofte du vil, hvilket giver dig en fantastisk mulighed for at finde ro, nærvær og have smuk natur lige ude foran døren.

Udforsk Bornholm med en pakkerejse

august 2020


Drømmer du om kilometervis af sandstrande, flot natur og lækkert sommervejr? Et fremragende lokalmiljø med aktiviteter for alle aldre samt en overskuelige rejsedistance? Bornholm er meget vel en god rejsedestination for dig, da øen netop har ovenstående at byde på. Øen, som ligger placeret mellem det sydlige Sverige og det nordlige Polen, vil med stor sandsynlighed vinge alle dine ønsker om en henrivende ferie af. Alt sammen kan nemt og enkelt gøres til en realitet gennem køb af en pakkerejse til Bornholm. Disse kan formes helt og aldeles efter dine behov og ønsker og inkluderer selvfølgelig både færge og overnatning efter eget valg.   Gastronomisk himmel Uanset hvilken smagsfornemmelse du lige går og sukker efter, findes der med stor sandsynlighed en restaurant, cafe eller noget helt tredje, som kan hjælpe dig af med denne lyst. Typisk for lige netop Bornholm er deres røgede sild, og altså også en delikatesse, der klart kan anbefales at prøve af. Tag et smut i et af de lokale røgerier og få en forsmag på et stykke Bornholmsk kultur serveret direkte på en tallerken. Når nu du allerede er i gang, anbefales det i øvrigt, at laksen og makrellen også får et skud, da disse bestemt også er favoritter hos mange af de lokale såvel som besøgende. Der ryges også meget andet end fisk på de lokale røgerier, hvorfor du altså sagtens kan få en på smagsopleveren uden nødvendigvis at spise fisk.   Oplev en helt ny side af dansk natur! Om så du er til vandreture blandt stejle bjergskråninger, solbadning ved en hvid sandstrand med krystalklart vand ved dine tær, eller om du bare nyder en dag med familien i et hyggeligt sommerhus, så kan Bornholm altså byde på det hele. Tag eksempelvis et smut i Ekkodalen, som byder på en høj, stejl klippemur, som står i skarp kontrast med det ellers fredfyldte, omkringliggende natur. Fortsæt i området og tag eksempelvis op på Bornholms højeste punkt, Rytterknægten, hvor du vil få en smuk udsigt, hvor horisonten er tæt pakket med træer. Bornholm har også en mere bevægelig natur at byde på. Kultippen, som ligger lige syd for Hasle, byder på et helt unikt landskab. I sin tid blev der fragtet kul op fra en nærtliggende sø, Rubinsøen, hvorefter affaldsprodukterne blev smidt over kanten, hvilket skaber et helt spektakulært udseende. Hvis du er heldig, kan du sågar opleve bisoner, men her er dog ingen garanti for at se de store dyr, da de går frit rundt på et indhegnet skovområde på intet mindre end 200 hektar vild natur. Ikke desto mindre er de uden tvivl tiden værd og bestemt også et område, der skal fremhæves. Men hvis du bare gerne vil dase under åben himmel, så giv Dueodde et skud. Dette er en sandstrand, som ligger i den sydlige del af Bornholm, og er muligvis en af Danmarks smukkeste. Her er der uden tvivl plads til hele familien og rigelig med muligheder for at indhente den sommersol, vi har været foruden i vintermånederne.   Husk endelig på, at ovenstående kun er et udpluk af, hvad den smukke ø har at tilbyde. Vi ønsker dig god ferie og al held og lykke med at opleve Bornholm!      

Derfor skal ferie i Kroatien være på din to-do-liste

februar 2020


Skrevet af Neira Losic, Head of Content Siden jeg var spæd har ferie i Kroatien været et must for min familie og mig. I slut 80’erne og start 90’erne var kør-selv-ferie i Kroatien en times tid kørsel fra vores hjem i Bosnien, hvor jeg er født. Det kan sammenlignes med at eje et sommerhus i Danmark og tilbringe 10 weekender om året i sommerhuset. Der var ingen tvivl i de varme måneder, for sommerferie i Kroatien var et hit. Ikke meget har forandret sig 27 år senere. Vi prøver så vidt muligt stadigvæk at rejse til Kroatien og nyde den smukke kyst ved Adriaterhavet. Jeg har ikke tal på, hvor mange ture det er blevet til efterhånden, men siden det er en del, så deler jeg her mine bedste tips til dig, som står med tanken om at tage en kør-selv-ferie til et land befolket siden stenalderen. Jeg vil dele nogle perler med dig, men først giver jeg dig unægteligt gode grunde til, at Kroatien skal på din ferie-liste. Oplev et land, hvor jeg til enhver tid har følt mig tryg og i sikkerhed.   3 gode grunde til at pakke kufferten og rejse til Kroatien     Solen står højt, fødderne møder småstensstranden, vandet skinner i solstrålerne, og maverne fyldes med lokal mad og vin. Kroatien har mange facetter. Ligesom stranden er velbesøgt, lige sådan er mange af de historiske byer populære. I 2017 var Kroatien det niende mest besøgte land i Europa. Hele 18.5 millioner turister fandt vejen til landet. Hvad kom de egentlig for? Og hvad går du glip af, hvis du ikke én gang i livet lader dine fødder møde småstensstranden? Jeg vil foreslå, at I sætter 2-3 uger af til denne skønne ferie. Her kommer mine 3 grunde til, at jeg fortsat vender tilbage.   Du kan opleve hele 10 UNESCO-attraktioner UNESCO-attraktioner er ret sjældne verden rundt. I Kroatien kan du opleve hele 10, hvilket er helt unikt. Det er lige fra gamle monumenter til naturskønne omgivelser. Disse er:   Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč(1997) Historic City of Trogir(1997) Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian(1979) Old City of Dubrovnik(1979,1994) Stari Grad Plain(2008) Stećci Medieval Tombstone Graveyards(2016) The Cathedral of St James in Šibenik(2000) Venetian Works of Defence between the 16th and 17th Centuries: Stato da Terra– Western Stato da Mar (2017) Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe(2007,2011,2017) Plitvice Lakes National Park(1979,2000)   Dermed kan man næsten ikke være i tvivl om, at der er utallige spændende ting af se på din ferie. Og de er hver og en et besøg værd. Som toppen af kagen fandt Game og Thrones vejen til nogle helt igennem betagende lokationer, som spiller vigtige roller i henhold til, hvordan serien udspiller sig løbende. Det er nemlig to af Kroatiens charmerende byer Dubrovnik og Split.   Bo som I ønsker på jeres rejse til Kroatien Landet byder på mange forskellige muligheder for overnatning. En af de ældste metoder, jeg husker siden for altid, er private-housing. I sin enkelthed handler det om, at de lokale udlejer værelser eller lejligheder. På gaderne i byen står der ofte en person med et skilt ”rent a room/apartment”. Det er faktisk en super billig måde at tilbringe sin ferie på. Værelserne er ofte forholdsvis billige. Hvilket selvfølgelig har ændret sig med årene. For 6 år siden kostede et værelse i et privathus helt ned til 10 euro (75 kr.) pr. nat. Overalt finder du moderne hoteller og lejlighedskomplekser – både i ældre og nyere stand. Fordi, at landet er blevet et ret populært rejsemål, er det altså en god ide at booke overnatning til jeres sommerferie i Kroatien hjemmefra. Også hvis I overvejer den hyggeligste feriemetode, nok mest mindeværdige og også stigende i popularitet, camping i Kroatien. Min families yndlings var teltturene på vores stam-campingplads i Basko Polje (tæt på Makaraska). I weekenderne pakkede mine forældre Ficaen (Fiaten fra Jugoslavien) med telt, børnetøj, et par håndklæder og os to søstre, og afsted vi var. Duften fra grantræerne, suset fra aftenvinden og børnelatterne bringer stadig de gode minder fra de ture frem.   Strand, strand og mere strand i Kroatien Når sommerbrisen blæser ind over den Kroatiske kyst, polerer småstenen og klipperne deres fjerdragter. Vandet stilner af og viser sin klare glans. Summen fra græshopperne stiger i takt med temperaturen og duften fra de mange grantræer præger enhver by langs kysten. Det er det Kroatien, jeg kender. I højsæsonen fra juli til og med august fyldes de mange strande med turister fra alverdens lande. I 2018 udpegede CNN Travel deres 11 yndlingsstrande: Stivnia Beach, Brsec Beach, Kamenjak Nationalpark, Oprna Beach, Beach Mali Bok, Zlatni Rat, Punta Rata, Nugal Beach, Sunj Beach, Sveti Jakov Beach og Betina Cave. Men det er faktisk sådan, at uanset hvilken by langs kysten I vælger at lave et stop i på jeres sommerferie i Kroatien, så har den sin helt egen charme og historie at fortælle. Der er en hel masse at opleve, det er der slet ingen tvivl om. Men hvordan skal jeres rejse derned foregå? I fly? Tog? Eller er bilen løsningen? Bilturen har min familie og jeg taget en del gange. Så her får du nogle af mine guldkorn til den oooook lange køretur igennem Europa og ned til varmen.   Hvad er skønheden ved kør-selv-ferie til Kroatien? Ca. 10-12 gange har jeg taget turen i bil fra Danmark til Bosnien – en kør-selv-ferie både som barn på bagsædet uden aircondition eller IPad i 90’erne og som chauffør, efter kørekortet var i hus. Denne tur kræver også, at en del af vejen går igennem skønne Kroatien. Hvis sommerferien ikke startede med en uge i Kroatien, så sluttede den sådan.   Kør-selv-ferie er hyggeligt. Og endnu hyggeligere, da min søster og jeg blev gamle nok til at gribe rattet også. Musikken for fuld skrue, lange gode snakke, grin og latter. Men hvad med det knap så gode? Ingen ordentligt søvn i bilen? Lunkne madpakker? Lange køer på motorvejen? Børn i bilen? Det skal ikke forhindre jer i at tage denne hyggelige ferieform. For der er løsninger på det hele. Læs med her, hvordan I undgår at gå i totterne på hinanden på jeres kør-selv-ferie til Kroatien.   Sådan får du det bedste ud af kør-selv-ferie til Kroatien – mine 3 bedste tips Her sidder jeg. Et 80’er barn, der sammen med familien i 90’erne tog turen i bil gennem Europa for at komme på ferie. Jeg føler jo, jeg har overlevet de hårdeste ture mod solstrålerne. For, hvad var sikkerhedsbælte på bagsæderne dengang? Aircondition var en luksusvare. Og midt på grænsen mellem Østrig og Slovenien… i 35 graders varme… hjalp et nedrullet vindue IKKE. I dag har vi både aircondition, oplader og selvkørende biler. Det er nemmere og mere bekvemt. Her er mine 3 musts, når jeg skal på nogen som helst kør-selv-ferie:   Køleboksen skal med på jeres sommerferie i Kroatien Min mor investerede for nogle år siden i en genial køleboks. Den rummer mad og drikke til hele den lange tur på knap 1800 km. Strømmen tilkobles via cigarettænderen i bilen. Ja, den er da lidt stor og tumpet, men den passer superfint bag passagersædet. Så, har I mindre børn med på jeres rejse til Kroatien, der alligevel sidder i børnesæde, vil den ikke genere. Og er det en bil fyldt med større børn eller voksne, så kan køleboksen nemt placeres i bagagerummet og tilkobles en forlængerledning, så den får strøm under hele turen.   Hav en lille toilettaske i bildøren, så den altid er til at få fat i Toilettasken i kufferten er slet ikke en god ide. Så ligger den langt væk og er ikke til a få fat i. Og hvor søren blev toilettasken nu af? Altid hav den i bildøren på din side. Pak de vigtigste ting: tandbørste, tandpasta, smertestillende, ansigtsvask, ansigtscreme osv. Og så har jeg altid et par ørepropper og tyggegummi i den. Det kan altid blive handy.   Nyd også de Europæiske byer på jeres sommerferie i Kroatien Brug nogle dage på kør-selv-ferien mod Kroatien. På vejen er der mulighed for at køre lidt på afveje og besøge nogle af Europas smukkeste byer. Ruten byder på følgende byer: Berlin, Nürnberg og München i Tyskland. I Østrig kan I tage en lidt større omvej og besøge smukke Wien og via små lokale veje køre mod Maribor, som er en smuk by i Slovenien med floden Drava. Herfra kan I køre ind mod Ljubljana og tilbage på motorvejen igen. Tiden er alfa og omega, hvis I beslutter jer for at se mere af Europa på vejen. I sidste ende handler alt om god planlægning.   Hvad skal jeg vide om kør-selv-ferien til Kroatien? Vær opmærksom hele tiden. Hav en god navigation med i bilen, som er opdateret, så I ikke bliver overrasket af vejarbejde eller manglende tankstationer. Undersøg, om det kan betale sig at købe vignetter på forhånd. De kan som udgangspunkt købes på tankstationer i de forskellige lande, men du kan også bestille dem hjemmefra. Læs mere om vignetter her. Udover kufferten, så lav en huskelisten over ting, I skal pakke til bilen også: Navigation Mad og drikke Afslappet tøj og ekstra undertøj og strømper Toilettasken Puder og dyner Opladere til mobiler og IPads Legetøj til børnene Kamera En god ide er at fylde benzin- eller dieseltanken, når den er over halvdelen. I ønsker ikke at stå i en lang kø på motorvejen uden gas på bilen. De er bare for træls. Hvor langt der er til Kroatien? Jamen, Turen fra Aarhus til Pula i Kroatien er 1.736 km. Der er i hvert fald god tid til både at få sunget yndlingssange, få nogle gode snakke og nyde turen.   Oplev kysten på jeres kør-selv-ferie i Kroatien Ønsker I at se så meget af kysten på jeres ferie i Kroatien som muligt, så er her nogle fantastiske anbefalinger til turen ned langs kysten. Hvordan er vejene i Kroatien? Tænker du. Der er flere muligheder. Landet har lavet markante forbedringer i forhold til vejtilstande. Mine top to yndlings (og vel de eneste muligheder) er kystvejen og motorvejen.   Motorvejen i Kroatien: I har mulighed for at hoppe på motorvejen allerede ved grænseovergange i Zagreb. Det er nemt og bekvemt. Den kan hurtigt føre jer til jeres feriedestination.   Kystvejen i Kroatien: den gamle – ok godt brugte - kystvej har en charme uden sammenligning. Tag ruten nedad. En super måde at tilbringe ferien på. Her er en rute, I sjældent vil glemme. Læs videre og få den ultimative køreferie herunder.     Kør ind ved Istrien halvøen og oplev en hel unik kør-selv-ferie i Kroatien:   Pula er en historisk perle I Pula skete den første bosættelse for 3000 år siden på bakketoppen, hvor Kastel befinder sig i dag. Det officielle navn var Colonia Pietas Iulia Pola, en by som har være fuldt funktionel længe og typisk for en romers besat by. Her skal I opleve det bedst bevarede monument i Kroatien, Pula Amfiteater, som er bygget i midten af det 1. århundrede f.Kr. Og ligesom i de andre kystbyer, finder I en masse spændende vandaktiviteter, som både rummer snorkling, bådture og badning.   Rijeka som den vigtigste havn i Kroatien Rijeka er Kroatiens tredjestørste by og ligger i bugten lige op ad halvøen Istrien. Her skal I opleve byen via en vandretur. Igennem århundredende er Rijeka blevet invaderet af mange forskellige lande, hvorfor byen afspejler mange forskellige historiske fodaftryk. Specielt er at se de udsmykkede bygninger, som bærer tydeligt præg af austro-ungarskinvasionen.  Og husk som mindst at dedikere en dag til at slikke sol. Rijeka har nemlig en god strand med massere plads til den svømmeglade gæst.   Zadar omringet af nationalparker I området tæt på Zadar ligger tre fænomenale nationalparker Krka, øgruppen Kornati og Paklenica. I samme pust kan I blive blæst omkuld af historie og natur på samme tid. Beslutter man sig for at flyve til Kroatien, kan man flyve direkte til Zadar. Her er også rig mulighed for at bade i krystalklar vand og nyde byens charme.   Sibenik – den særlige UNESCO og Game of Thrones perle En by, overset og ualmindeligt undervurderet, ligger på din rute til Dubrovnik. Byens unægtelig smukkeste monument er den UNESCO-beskyttede Katedral Sv. Jakov – opført fra 1431-1555. En helt unik oplevelse af en katedral, som står i fin balance mellem renæssance og gotik. Den er også verdenskendt, da katedralen optræder hele 5 gange i Game of Thrones som ’The Iron Bank’. Byen er en labyrintisk opførelse med gammel arkitektur, brolagte gader og fascinerende udsigter fra byens tage.   Split er et mix af historie, kultur og moderne indflydelse I Split går I i ekstase over de 1700 år gamle smalle gader. En by, som igennem århundrede har været hersket af forskellige kejsere. Split er rig på historie og kultur, specielt at bemærke er paladsområdet bygget for 1700 år siden af den romerske kejser Diocletian. Ydervæggene på dette UNESCO-monument står stadig velbevaret og med fri adgang for nysgerrige turister. Og ikke nok med det, så spiller kejser Diocletians kælder en vigtig rolle i Game of Thrones. For lige præcis her holder Daenerys Targaryen sine drager i sæson 4 og 5. I Split kan du både slentre i en historisk fortid, beundre færger og yachter, som dagligt sejler ind og ud af havnen og sole dig på de adskillige strande, Split byder på.   Makarska er et yderst populært rejsemål Næste mål på jeres kør-selv-ferie i Kroatien er Makarska. Med byens beliggenhed mellem floderne Cetina og Neretva, havde Makarska den centrale rolle at beskytte sømænd, handlende og pirater under drastiske vejrforhold i gamle dage. I dag har den en lignende rolle, hvor dens virke er at beskytte lystbåde, turistskibe og sejlbåde i stormvejr. Med sin smukke lange strand, byder Makarska på masser af småstensstrand, hvor man kan nyde det klare vand, gemme sig i skyggen og hoppe en tur i havet. Er strandende overrumplet med mennesker, så kør lidt udenfor byen og vælg en af de mange omkringliggende strande. Makarska rummer en hel masse og er både en by, som om dagen oser af børnelatter og familiehygge og om natte af musik, fest og glade natter.   Neum – Kryds også Bosnien af på jeres ferie i Kroatien Kør igennem den 24 km lange bosniske kyst og kryds et besøg over den bosniske grænse af. Byen Neum er den eneste udgang til havet for bosnierne. Spis lokal mad, drik lokal øl og nyd stranden. Du vil ikke opleve den store kulturelleforskel fra Kroatien. Både sproget og attitude minder om hinanden, derfor vil du ikke opleve den store forskel udover, at du skal krydse to grænser, for at tage rejsen videre til din endestation – Dubrovnik. Du kører nemlig fra Kroatien ind til Bosnien og til Kroatien igen på en kort strækning. Ha’ pas klar, da grænserne er bemandet som andre steder, du krydser grænsen ind til Kroatien. Så hvad skulle man foretage sig i en bosnisk by, som er placeret mellem to dele af kroatisk kyst? Slappe af. Man skal nyde stranden, solen og maden. Det er noget billigere i Neum end resten af kysten. Da Neum er en bosnisk by, vil I se, at det også har bosniske standarder, så som meget billigere priser – både på ophold og mad.  Et god fif, find et supermarked og handl ind til madpakker og snacks i Dubrovnik. Det sparer jer for en hel del penge.   Dubrovnik – velkommen til King’s Landing Det sidste stop på kør-selv-ferien i Kroatien går til byen, anlagt i det 7. århundrede, som er et centralt kulturområde. Som en vigtig handelsby, er der i århundrede blevet bygget på den gamle bydel, som stod færdig i det 13. århundrede og i dag står (næsten) uberørt. Det historiske centrum har bibeholdt sine historiske gader smuk gotisk arkitektur og er omridset af den gamle bymur. En gåtur gennem den gamle by er helt igennem. I Dubrovnik finder du også strande, som er et besøg værd, dog synes jeg ikke, at det er det afgørende centralt, som repræsenterer Dubrovnik. Her skal I komme for at opleve historie, fænomenale områder af paladser, handelsområder og kultur. Og ligesom Split er Dubrovnik også verdenskendt for at optræde i Game of Thrones. En hel del gange endda, da Dubrovnik er centrum for King’s Landing - et centralt område i serien. Vær opmærksom på, at det meste er noget dyre end i resten af Kroatien.   Turen går hjem til Danmark igen Så er kør-selv-ferien i Kroatien ved at nå sin ende. Dubrovnik har, som den sidste by på ruten, budt på en fantastisk oplevelse. Og nu skal man bare hjem. Turen Dubrovnik - Aarhus er 2.195 km lang. Mit råd er, at I skipper kystvejen og hopper direkte på motorvejen. Når I har passeret Neum, er der mulighed for at hoppe på motorvejen, og hjemad det går. Jeg håber, I kan bruge rådene, og hvis ikke det hele så noget af det. Kroatien har rigtig meget at byde på for alle sjæle. Så mit råd er. Kom afsted! Og skal turen byde på mere af Balkan, så er der rigelig mulighed for både at besøge Bosnien, Montenegro, Albanien og mange flere lande.     

Gør bilen klar til kør-selv ferie

juli 2019


Inden du kører på ferie, er der en række ting, du skal være opmærksom på og tjekke. Kør-selv ferie er en meget populær ferieform, og den giver familien en stor frihed. De fleste planlægger deres rute hjemmefra, men der er altid plads til impulsive afstikkere, hvis man opdager spændende oplevelser, der dukker op. Læs med her, hvis du skal på kør-selv ferie og gerne vil vide mere om, hvad du skal være opmærksom på.   Få tjekket motoren Det er vigtigt, at motoren er i orden, inden du tager på kør-selv ferie. Hele ferien kan blive spoleret, hvis motoren bryder sammen på vej til jeres destination. Få eventuelt et serviceeftersyn hos et dygtigt værksted, inden I kører. Her kan man nemlig spotte eventuelle problemer, inden de opstår. Det betyder også, at din bil er mere driftssikker, og at du på sigt vil kunne spare en del penge, da en ødelagt tandrem, kan forårsage mere skade. Hvis den er slidt og bliver skiftet i tide, kan man dermed spare en masse tid og penge.   Bremser Det kan ende rigtig galt, hvis dine bremser ikke virker, som de skal. Bilen kan have flere symptomer, der indikerer, at bremserne ikke virker. Du skal blandt andet være opmærksom på følgende fires symptomer: Spild eller for stort brug af bremsevæske Skurrende lyde ved bremsning Nedsat bremsekraft Rystelser ved opbremsning   Aircondition Hvis kør-selv ferien går sydpå, hvor der er varmt, er det vigtigt at tjekke, om bilens aircondition fungerer, som den skal. Det kan godt være, at et airconditionanlæg køler nok til, at det føles som temperaturen i Danmark. Men når temperaturene stiger op til 30-35 grader, kommer anlægget på arbejde, og det er derfor ikke sikkert, at det køler lige så effektivt. Du har mulighed for selv at tjekke, om din aircondition virker. Det kan gøre med et stegetermometer med følgende fire trin. Sæt stegetermometer ind i en af luftdyserne og tænd for bilen og aircondition Du skal nu skrue op for fuld styrke på kulden og luften Efter et par minutter skal du aflæse køleevnen på termometeret Temperaturen skal gerne ligge omkring de 4-7 grader målt i Celsius   Hvis temperaturen er højere end de 4-7 grader, anlægget lugter, eller hvis systemet ”snøfter”, er det en rigtig god idé at køre forbi et værksted, som kan reparere anlægget, så det fungerer optimalt.  Det er vigtigt, du ikke stiller temperaturen i bilen til at være for lav i forhold til temperaturen udenfor. Man kan risikere at blive syg, når man går ind og ud af bilen i skiftende temperaturer.  

Sikkerhed i bilen til din kør selv-ferie

september 2018


Mange feriemål lægger op til en god, gammeldags kør selv-ferie; både vinterens skiferier nordpå og sommerens badeferier sydpå. Uanset hvilken tur I har i kalenderen, er det en rigtig god idé at læse med her, hvor vi har samlet en række gode råd om sikkerhedsudstyr til køreturen – der er både lovpligtige musthaves og valgfrie nice to haves.   Vigtige musthaves Alle lande har deres forskellige love, og det gælder også for sikkerhedsudstyr til bilen. Nogle af fællesnævnerne, som optræder som lovpligtige i flere lande, er advarselstrekanten, en forbindingskasse, en brandslukker og sikkerhedsveste, og uanset hvor du skal køre hen, skal du altså have anskaffet disse ting inden afgang. Kører du om vinteren, er vinterdæk og snekæder også obligatoriske at have med og på. Kører du eksempelvis i Kroatien eller Serbien, skal du også have ekstra pærer med i bilen, og hvis du kører i Spanien, skal du have reservehjul og værktøj med. Kan du krydse disse ting af på listen, undgår du irriterende bøder og farlige situationer undervejs på din tur.   Nice to haves Med det obligatoriske sikkerhedsudstyr krydset af listen kan vi bevæge os videre til de ting, som man ikke skal have, men som helt bestemt er kloge at have med. Kører du på skiferie, kan det være en rigtig god idé at pakke vintersprinklervæske, skovl og reb, ligesom varme tæpper også er gode at have med. Kommer I i en situation, hvor I sidder fast i sneen eller ikke kan køre videre på grund af glat føre, er det helt essentielt, at I kan holde varmen, indtil I kan køre videre eller få hjælp. Kører I i varme områder om sommeren, kan det blive rigtig varmt i bilen. Skulle I være så uheldige, at bilen eksempelvis bryder sammen, eller at I sidder i en lang kø i et meget varmt område, er det  livsnødvendigt at have masser af væske i bilen. Uanset årstiden og landet du kører i, kan et bilkamera være en rigtig god investering inden turen. Bilkameraet optager, imens du kører, og skulle du være involveret i eller vidne til en ulykke, kan kameraet med sine optagelser være guld værd i en eventuel forsikringssag. Desuden kan du optage nogle unikke ferievideoer med kameraet, når du kører igennem smukke bjergpas eller over store broer. Mangler du gode råd til bilturen, som kan gøre turen mere behagelig? Så læs med her.

3 fede stop på vej til Spanien

september 2018


Skal I køre selv til Spanien her til sommer, og overvejer I at bryde turen op i mindre dele? I så fald bør I læse med her, hvor vi har samlet 3 helt oplagte steder fyldt med tilbud og attraktioner, som man med fordel kan gøre holdt ved på sin tur mod Spanien. Uanset om det er en familieferie, eller om I er en flok venner på tur, er der inspiration at hente her.   Køln For mange er Tyskland primært det store land, man kører igennem på sin vej mod sydligere himmelstrøg, men Tyskland og dets mange, mange byer har en masse at byde på, og Køln er ingen undtagelse. Byen har et rigt kulturliv, og attraktionerne byder både på arkitektoniske seværdigheder, museer og shoppingmuligheder.   Neumarkt Galerie (Neumarkt 2-4,5 0667 Køln) Allerede inden man træder ind i centret, imponerer det. Bygningen prydes nemlig af kunstværket ”Dropped Cone”, som slet og ret er en enorm isvaffel, som ligner, at den er blevet tabt med bunden i vejret og den smeltende is på vej ned af bygningens sider. Inde i centret kan du finde alt, hvad hjertet begærer; både bøger, møbler, mad, tøj, caféer og meget mere.   Historic Old Town (Altstadt-Quartier, 50667 Køln) Mange større byer har en gammel bydel, og det gælder også Køln. Har I brug for et skud charme, inden I fortsætter køreturen, er dette absolut et godt bud. Smalle gader med skæve bygninger, bryggerier, museer og den berømte sandwich Halver Hahn, som er helt typisk for Cologne-området.   Luxembourg Endelig har I kørt den sidste kilometer på den tyske Autobahn for denne omgang, og I er nu nået til Luxembourg, hvor der uden tvivl er aktiviteter for enhver smag og ethvert aktivitetsniveau. Når I alligevel er stoppet i Luxembourg, kan I ligeså godt nyde landets storslåede natur og dens mange muligheder.   Sejl i kano og kajak på Dillingen (10, rue de la Sûre L-6350 Dillingen) På Dillingen kan alle uanset niveau og erfaring være med, og det naturskønne område lægger i høj grad op til en fredelig tur på vandet i enten kano eller kajak. Brug kano- eller kajakturen som en slags sightseeing fra vandsiden, eller tag et race og find én gang for alle ud af hvem der er bilens hurtigste kano- eller kajakroer.   Vandr på Mullerthal Trail (Echternach) Er I mere til oplevelser fra landsiden, er det helt oplagt at tage på en vandretur. Luxembourg er kendt for sine smukke vandreruter, som varierer i terræn og sværhedsgrad. Mullerthal Trail er beliggende i ét af landets mest populære vandreområder, og med forskellige ruter kan I garanteret finde én, som passer til jeres temperament og ønsker.   Lyon Velankommet til Frankrig trænger I måske til en pause mere. Lyon er et område med mange facetter og tilbud, og hvadenten I er mest til museer eller gastronomi, er byen et stop værd.   Musée des Confluences (86 Quai Perrache, 69002 Lyon) Dette store museum imponerer allerede udefra. På facaden er der leget med strukturer, overflader og materialer, og arkitekturen gør det nærmest til et kunstværk i sig selv. Inden for byder museet på kæmpestore arealer med udstillinger om både for- og fremtid, og der er i det hele taget gentænkt på termen ”museum”. Man må gerne tage billeder, og i udvalgte afdelinger må man endda røre ved genstandene, hvilket giver en oplevelse for alle sanser.   Carafes en Folie-vinbar (56 avenue Maréchal Foch 07300 Tournon-sur-Rhône) Når I nu har stillet bilen, kan I ligeså godt aflægge denne vinbar et besøg. Du kan både nyde vinen i vinbarens hyggelige lokale, eller du kan tage den med videre. De mange forskellige vine er personligt udvalgt af personalet, og de afspejler områdets sofistikerede smage.    

Momondos bedste råd til bilturen

september 2018


Skal I på køreferie? Kan I svare ja til det – uanset hvilken type køreferie det så end er – bør I læse med her, hvor vi har samlet de 7 bedste af momondos tips til bilturen. Rådene omfatter både sikkerhed, hygge og tips til at få det meste og bedste ud af turen, mens I er afsted. Når I kan krydse nedenstående 7 punkter af jeres tjekliste, er I mere eller mindre klar til afgang.   Vælg den rigtige bil Bilen, som I kører afsted i, skal naturligvis både afspejle den tur I skal på samt antal passagerer. Påtænker I at overnatte i bilen, skal der selvfølgelig være plads til det, men er bilen blot til selve transporten fra sted til sted, er det en anden bil, I er ude efter. Uanset hvad skal bilen være synet og sikker, så I har gjort jeres for at undgå motorstop og deslige undervejs, og udover sikkerheden er bilen i det hele taget et klogt sted at lægge en god portion penge. I kommer til at bruge meget tid i bilen, og I kommer til at irritere jer over den manglende ben- og opbevaringsplads, så brug lidt flere penge på bilen – lej en stor bil, så der er plads til at realisere jeres drømme undervejs.   Omveje er gode veje Har jeres køreferie karakter af, at I blot skal køre fra A til B og tilbage igen, er det ikke sikkert, I har mulighed for at tage højde for dette punkt. Hvis I derimod skal på et eventyr, hvor kørslen til og fra forskellige steder spiller hovedrollen, er det værd at have i baghovedet. Motorveje er gode, når det skal gå hurtigt, men hvis I overhovedet har mulighed for det, kan det altid anbefales at tage de mindre veje. På den måde ser I områder og ting, som I ikke havde set ellers, og I får et større indblik i det land, I kører i. Husk dog i den forbindelse at sætte jer ind i de forskellige landes færdselsregler – de varierer mere, end man umiddelbart skulle tro.   Lokal musik På samme måde gælder det musikken. Jeres playlister, som I har sammensat hjemmefra, er skønne at høre på turen, men hvis I er ude efter en større og dybere følelse af at være på eventyr, kan I med fordel tænde radioen og tune ind på den lokale radiostation. Sproget og musikken fra det land, I kører i, vil i høj grad bidrage til jeres feriefølelse.   Lokal mad Sidste strofe, som skal synges i sangen om det lokale, handler om maden. Ens madpræferencer afhænger naturligvis af, hvem man er, men er man bare den mindst smule åben for nye madoplevelser, bør man altid vælge den lokale restaurant over den velkendte Cheese Burger-menu fra McDonald's. Selve maden, og i høj grad også stemningen og sproget, vil give en dybere forståelse for kulturen og landet, som I besøger, og der er med garanti mulighed for at smage noget, som I aldrig har smagt før.   Hav vand i bilen Noget som I skal gøre plads til i bilen, er ekstra vand. Skulle I være så uheldige at få motorstop eller fare vild i varmen, kan jeres medbragte vand bogstavelig talt redde jeres liv. Sørg også for at have mad liggende i bilen til lignende situationer.   Book i forvejen Er der noget på turen, som I bare skal se, kan det på det varmeste anbefales at booke tid hjemmefra. Sådanne bookinger gør selvfølgelig, at I forpligter jer til at være på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, men når I nu alligevel er på køreeventyr, kan I ligeså godt sikre jer at opleve det, I rigtig gerne vil.

Hyggen på bilferien

september 2018


Lange køreture kan godt komme til at virke ensformige, langtrukne og måske endda lidt kedelige, men med de rette forberedelser er det let at gøre turen sjov og forme den, så den kommer til at passe lige præcis til jer. Det gode ved en længere køretur er, at man er samlet i flere timer i streg, og at man derfor har mulighed for en god omgang kvalitetstid, som man måske ikke får prioriteret derhjemme i hverdagen. Vi har samlet en håndfuld idéer, så der er noget til enhver smag. God tur.   Til de konkurrencelystne Er I en bilfuld konkurrencelystne mennesker, kan det være en rigtig god idé at bruge noget af tiden på spil og konkurrencer, og man kan med fordel tænke over aktiviteter, som både fører og passagerer kan deltage ligeligt i. Både spørgsmålskortene og ”ostene” fra Trivial Pursuit er nemme at tage med i bilen, og man kan sagtens spille en god omgang Trivial uden spillepladen. Er man mere til konkurrencer, som ikke kræver ret meget hjerneaktivitet, er det også en klassiker at tælle gule eller røde biler fra hver sit vindue.   Til de snack-sultne De rette snacks kan gøre enhver situation mere hyggelig, og en biltur er absolut ingen undtagelse. Alle passagerer kan medbringe en hjemmelavet (eller hjemmekøbt, hvis man mere er den type) snack, som I skiftes til at servere til bilens øvrige passagerer. Er der en sand Master Chef blandt passagererne, kan hele snack-opgaven også uddeles til ham/hende. På den måde er der sikret kvalitet på snack-fronten, og Master Cheffen kan fritages fra andre opgaver undervejs på køreturen.   Til historie-elskerne Markedet for lydbøger er eksploderet i løbet af de seneste år, og det store udvalg betyder, at der med garanti er noget for enhver smag. Hvis én af passagererne ikke allerede har et abonnement til tjenester som mofibo, storytel eller lignende, kan I splejse om det, så I har fuld adgang til alle titlerne i de uger, hvor I er afsted.   Til dem som vil vide mere Er I sådan nogle, som gerne vil vide noget om de områder, I skal køre igennem på vej til jeres feriedestination? I så fald kan I fordele landene/byerne, som I passerer undervejs, imellem jer, så I hver især står for at finde spændende og anderledes information om de forskellige steder. Er der livagtige spøgelseshistorier fra én af byerne? Har ét af landene nogle mærkværdige skikke? Kører I igennem ikoniske bjergpas? Dem med gode bil-sangstemmer kan finde gode sing-a-long sange her.

Tommelfingerregler til køreferien

september 2018


Der er meget, man skal have styr på og tage stilling til, inden man triller ud af indkørslen og afsted på den køreferie, man sikkert har set frem til længe. For at give dig en hjælpende hånd har vi samlet en række af de helt lavpraktiske råd, som man helst ikke skal glemme. Brug det følgende som en tjekliste og sikr dig, at du har det hele med.   Rute og afrejsetidspunkt Jo længere en tur du skal på, des flere uforudsete hændelser er der risiko for, men har du forberedt dig godt hjemmefra, har du i det mindste gjort dit for at undgå køer og forsinkelser. Din præcise rute afhænger naturligvis af, hvor du kommer fra, og hvor du skal hen, men det gælder for alle, at forberedelse er en rigtig god idé. Brug lidt tid på at sætte dig ind i, hvor du skal hen, hvilke store motorveje du skal køre på, og om der gælder særlige forhold, der hvor du skal køre. Når det kommer til afrejsetidspunktet er det meget individuelt, hvad der er mest optimalt, men uanset hvad er det godt at huske på, at mange sydeuropæere går på arbejde, når vi er på ferie. Derfor skal man så vidt muligt undgå at køre igennem storbyer i morgen- og eftermiddagstimerne, hvis man gerne vil slippe for køer og små-aggressive og travle bilister.   Sikkerhedsudstyr og vigtige dokumenter Sikkerhedsregler og love varierer rigtig meget alt afhængig af det land, du kører i, men med følgende 7 ting er du dog godt stillet i hele Europa; advarselstrekant, DK-skilt, alkoholtester, brandslukker, forbindingskasse, ekstra pærer og en selvlysende sikkerhedsvest. Når det kommer til dokumenterne, skal alle bilens passagerer have pas og sygesikringsbevis med, mens føreren skal sørge for at huske kørekort og registreringsattest til bilen.   Planlagte pauser Pauser kan være alfa og omega for at få en god tur, men er de ikke forberedt hjemmefra, kan man let komme til at droppe dem og bare køre videre. Man kan naturligvis ikke tage højde for, hvornår man skal tisse, og hvornår man er sulten, men påtænker man at tage en overnatning på vej til sin destination – hvilket kan være en rigtig god og sikker idé – bør man booke den hjemmefra; både for at sikre sig, at der er plads, men også for at gribe muligheden for at se lige præcis den hyggelige by, som man alligevel havde lyst til at besøge engang.   Bil og benzin Bilen er vigtig for en god bilferie – det giver sig selv. Man kan ikke helgardere sig, men man kan forberede bilen på den lange tur, den skal ud på, og du kan gøre forskellige ting herfor. Først og fremmest er det smart at få bilen serviceret inden afgang – nævn gerne at bilen skal på langtur, så mekanikeren har fokus på de rigtige ting. Desuden er det en god idé at have et overblik over grundlæggende benzinpriser i de lande, du kører igennem. Som udgangspunkt er både benzin og diesel billigere i Tyskland og Østrig, end det er i Danmark, mens både Italien og Frankrig ligger i den dyrere ende.  

Gør bilen ferieklar

september 2018


En kør selv-ferie kan være hård kost for din bil, og kombinationen af tung bagage, tusindvis af kilometer og høj fart på motorvejene kan være det, der gør, at bilen siger stop. Har du en køreferie planlagt, kan det derfor i høj grad anbefales at læse med her, hvor vi har samlet en række punkter, hvor man skal huske at sikre sin bil inden afrejse. Så er du i hvert fald ét skridt nærmere en problemfri køreferie.   Lad fagfolk gøre arbejdet Man kan naturligvis aldrig helgardere sig mod uheld eller nedbrud, men sender man sin bil en tur på værksted inden køreferien, har man i hvert fald gjort, hvad man kan. En mekaniker kan spotte, hvis der er tegn på slid noget sted, og han kan skifte relevante dele, så du undgår, at de bryder sammen på den tyske Autobahn.   Kryds af på tjeklisten Har du ikke tænkt dig at sende din bil på værksted og lade fagfolk se på din bil, kan du med fordel lade dig inspirere af fagfolkenes råd i stedet. Det kan du gøre ved at følge denne tjekliste bestående af 7 punkter, som du skal tjekke inden afrejse: Er der ny olie og nok af det? Virker lygterne som de skal – også bremselygterne? Er dæktrykket fint, og har dækmønstret den rette dybde? Herunder er det vigtigt at sikre sig, at man har et reservehjul liggende og klar. Virker bilens bremser? Hvad med tandrem og batteri? Slutteligt skal støddæmperne være i orden.   I tilfælde af at uheldet er ude... Kommer du i en situation, hvor uheldet er ude, har vi samlet et par gode råd, som kan mindske skaderne og gøre situationen lidt mere overkommelig. Et godt råd, som kan redde dig i mange tilfælde, er at have strøm på telefonen til hver en tid, hvilket kort og godt gør dig i stand til at ringe efter hjælp. Derudover skal vi bidrage til at aflive myten om, at man i tilfælde af en overophedet køler, skal hælde vand på bilen med det samme. Det skal man ikke. Ender I i en bilkø sydpå, som medfører en overophedet køler, er det vigtigt, at I lader motoren køle af, inden I hælder vand på. På den måde kan I formentlig selv køre til nærmeste rasteplads og ringe efter hjælp derfra. Slutteligt er det altid en rigtig god idé at have både reservehjul og lappegrej i bilen, så I i tilfælde af et punkteret dæk kan komme hurtigt videre. Læs mere om sikkerheden her.

Kør selv ferie med børn

september 2018


Bilferier er én ting. Bilferier med børn er en helt anden ting. Når der føjes børn til ligningen, er der en lang række ting, som man er nødt til at tænke over, som ikke nødvendigvis spiller en rolle, når man kører uden børn. Med børn på bagsædet gælder det ikke blot om at komme frem – det gælder om at nyde turen og give tid og plads til hygge og eventyr undervejs, og her kan du læse lidt om, hvordan man kan gøre det.   Sovende børn. Har I børn, som sover lur, er det en helt grundlæggende god idé at køre, mens de sover. Kør, kør, kør – udnyt sovetiden så godt som muligt og kom så langt, som I overhovedet kan, mens der er ro på bagsædet. Det vil føles rigtig godt at tage et langt stræk uden pauser undervejs på turen.   Pauser Når det så er sagt, er pauser alfa og omega for en god køreoplevelse, når I har børn på bagsædet. Brug noget tid på at undersøge, hvilke sjove muligheder der er på vejen mod jeres destination; måske ligger der et stort vandland, en zoologisk have, et dinosaurmuseum eller en anden mulighed for at bryde køreturen op i flere dele og få en god oplevelse, som I kan snakke om, når I kører videre.   Rutekort Er jeres børn lidt ældre, kan det være rigtig sjovt for dem at følge med i, hvor I er, og hvor langt I mangler at køre. Print derfor et kort ud hjemmefra og tegn ruten ind sammen med eventuelle overnatningssteder. På den måde giver I jeres barn en mulighed for at have overblik over turen, og I vil – måske!  – få færre af de opslidende hvornår er vi der-spørgsmål.   Aktiviteter og overraskelser Langt de fleste børn elsker overraskelser, og hvorfor ikke bruge det til sin fordel på denne lange køretur? Gå en tur i Søstrene Grene, Tiger eller et helt tredje sted og køb en række små overraskelser, som I kan give børnene undervejs. Tegnebøger, glimmertusser, opgavebøger, klistermærker, kortspil, små dyr... Der er rigtig mange velegnede muligheder – brug jeres viden om, hvad der optager jeres barn og tænk det ind.   Snacks En væsentlig del af en hyggelig køretur kan være de medbragte snacks, og har børnene selv været med til at lave dem inden afgang, er chancen for succes endnu større. Gode forslag kan være pizzasnegle, pølsehorn, frugt og grøntsager skåret i mindre stykker og kiks. I denne kategori kan overraskelsesmomentet også være gavnligt, og har dine børn en favoritslikkepind, som de sjældent får, kan du med fordel overraske dem med sådan én på turen. Glade børn er vejen frem – bogstavelig talt. Læs her om de 10 must-haves til bilferien.   Musik Mætte børn er godt, men medbestemmende børn er nærmest endnu bedre. Mange børn reagerer nemlig rigtig godt på følelsen af at blive hørt og at have noget at skulle have sagt. Bed derfor børnene om hjælp til at lave den perfekte playliste inden afgang. Lad dem vælge alle deres yndlingssange – også selvom man selv næsten ikke kan rumme at høre mere Alberte eller Bamse og Kylling – og sæt det på, når der er behov for lidt ekstra godt humør.   Det praktiske Til at slutte af med har vi et par helt lavpraktiske råd, som vil lette køreturen betragteligt. Husk at have skraldeposer fremme i bilen, så børnene så vidt muligt selv kan holde orden på bagsædet. Husk at have vådservietter ved hånden – efter en omgang pizzasnegle og frugtstykker er det altså rart lige at kunne tørre hænderne, ligesom det er rart for forældrene at undgå unødvendige pletter rundt omkring. Slutteligt er det vigtigt at huske solskærme på ruderne, så børnene ikke får solen i øjnene. Det er både irriterende, når man læser, tegner eller ser en serie på iPad'en, ligesom det kan ødelægge en for alle parter vigtig lur.

Must-haves til bilferien sydpå

september 2018


Sommeren nærmer sig med små, men sikre skridt, og det betyder, at mange er ved at forberede sig til den lange køretur sydpå. Måske er det første gang, I kører sydpå selv, og måske er det en fast sommertradition. Uanset hvad kan det ikke skade at få nye idéer til, hvad der kan forsøde og sikre køreturen mest muligt, og derfor har vi samlet 10 af de vigtigste ting, som man skal huske, når man sætter kurs mod syd.   Co-driverens fornemmeste opgave Når man har sagt shot gun, har man også sagt co-driver, og her følger der en række vigtige opgaver med. Co-driverens vigtigste opgave er at sikre, at føreren har det godt. Mangler han/hun snacks? Er han/hun tørstig? Keder han/hun sig? Derudover er det også co-driverens rolle at finde vej og have styr på, hvilken afkørsel I skal tage næste gang.   Undgå kø med apps Noget af det absolut værste ved længere køreture er kø, men heldigvis er der lanceret op til flere apps, som kan hjælpe jer med at styre udenom køer i Tyskland. A7-Nord, Stau Mobil og Baustellen er nogle af de fremhævede, som man med fordel kan downloade, inden man kører.   Mættende snacks Gode og mættende snacks er én af de absolutte musthaves til længere køreture – både for at forsøde turen, og også for at undgå behovet for for mange madstop. Jo mere man laver selv, jo flere penge sparer man fra starten, og det betyder som bekendt, at der er mere luft i rejsebudgettet til farverige drinks i syden. Hjemmelavede pølsehorn, pizzasnegle, boller og pizza er udmærkede forslag, som er lette at spise i bilen.   Kolde drikkevarer Som man nærmer sig sin sydlige destination, stiger temperaturen i bilen formentligt også, og derfor er det essentielt at have kølige drikkevarer til turen. Invester i en lille køletaske inden afrejse – der findes både modeller i blødt og hårdt materiale i forskellige prisklasser.   Rejsedokumenter Når I kører på ferie, er der en række vigtige rejsedokumenter, som I skal huske; pas til alle i bilen – også børnene, kørekort, det blå sygesikringsbevis til alle i bilen og registreringsattest på bilen. Husker I disse dokumenter, undgår I uforudsete problemer på turen.   Bilkamera Et bilkamera er ikke en udpræget dansk ting endnu, men det er under alle omstændigheder klogt at investere i inden en lang køretur. Bilkameraet filmer, mens du kører, og skulle du eller én af de nærmeste medtrafikanter være involveret i et uheld, har dit kamera optaget vigtig dokumentation, som kan være meget behjælpelig i en eventuel forsikringssag.   Rastepladser På en lang køretur kan det være rart at have et overblik over hyggelige pausesteder på vejen, og endnu engang kan apps være behjælpelige. Eksempelvis finder man på Serwaysapp en oversigt over samt ratings af de tyske rastepladser, tankstationer og cafeteriaanlæg.   Musik eller lydbog Afhængig af alderen på bilens passagerer kan enten den helt rigtige spilleliste eller en spændende lydbog være et godt middel til at holde øjnene åbne og humøret højt på vejen. Spotify er oplagt til at lave spillelister hjemmefra, og Mofibo samt mange andre tjenester tilbyder et stort udvalg af lydboger.   Blade og aviser til at holde sig opdateret Er du én af de heldige, som kan læse uden at blive køresyg, er netop læsning i blade eller bøger en rigtig hyggelig tidsrøver i bilen. Er man en rigtig god co-driver, tilbyder man måske endda at læse højt for føreren?   En god pude til et godt hvil Slutteligt er det alfa og omega for en god køretur, at man får hvilet lidt undervejs, og hertil kan en god, lille pude være helt uundværlig.      

De 5 bedste sing along-sange til køreferien

august 2018


En samling af de 5 bedste sing along-sange til bilturen God stemning er alfa og omega for den vellykkede køreferie, og hvad skaber god stemning bedre end musik? Nemlig – intet. Derfor har vi fundet 5 af tidens allerbedste sing along-sange på dansk, som alle kan synge med på, og som garanteret skaber den helt rette stemning. Der er både sange af ”de gode gamle” som Kim Larsen, Poul Krebs, Thomas Helmig og TV2, mens Nik & Jay står for øreguffen til de yngre generationer.   Kim Larsen – Haveje Denne klassiker er ikke kun god, når man som guitar-novice skal lære at spille sin allerførste sang. Den er også helt oplagt til køreferier, og særligt når man er på vej mod varmere himmelstrøg, hvor sangens fraser om strandpromenader og godt vejr varsler om det, man selv skal bruge sine kommende dage på. Er man den musikalske type, har man måske endda en lille ukulele med sig på køreturen, og så bliver stemningen for alvor skruet op.   Poul Krebs – Sådan Nogle Som Os De mennesker i Kongeriget Danmark, som ikke har skrålet med på Poul Krebs' største hit mindst én gang i deres liv, kan vist tælles på én hånd. Teksten sidder på rygraden af de fleste, og den er derfor helt oplagt til at synge alle sine følelser ud under en sing along på køreturen.   Thomas Helmig – Malaga Thomas Helmig er uden megen konkurrence Aarhus' største kendis, og han henvender sig som bekendt også både til aarhusianerne og københavnerne i sangen ”Malaga”, og dét er noget, som kan få os op af stolene – eller bilsæderne. Den nationale stolthed svulmer op i os, når Helmig synger om vores byer og vores land, og dette engagement kan med fordel bruges som energifelt til den kommende sing along.   TV2 – Bag Duggede Ruder Når TV2 synger om de velkendte, duggede ruder, går der sjældent lang tid, før tilhørerne skråler med, og især omkvædet ligger da også perfekt til de flestes skråle-stemme. Man kan med fordel sætte denne sang på, når passagererne et sted midt på den tyske Autobahn unægtelig begynder at blive lidt trætte – der er garanteret løft af humøret og hæs stemme med dette nummer.   Nik & Jay – Hot Har vi ikke alle skrålet med på teksten og danset den karakteristiske frem, tilbage, fra side til side-dans, som Nik & Jay præsenterede for os tilbage i 2002? Selvom man jo ikke kan danse sit bedste med sikkerhedssele på i en bil, tror vi stadig ikke på, at denne sang kan spille, uden at humøret ryger til tops. Man kan eventuelt lave en konkurrence ud af det og dermed finde ud af, hvem der i virkeligheden danser bedst, når man kun kan bruge overkrop, arme, hænder og hoved.

Nyd hele kør selv ferien

Kør selv ferie har mange betydninger. Det kan være en kort tur fra Århus til København, hvor man har planlagt en weekend i en lejet lejlighed eller på en campingplads, et hostel eller couchsurfing. Men det kan også være lange ture sydpå, nordpå, østpå eller vestpå.

Vi, som var børn i 80’erne, 90’er og 00’erne, husker tydeligt de gamle motorveje, lange køer og ingen aircondition i bilen. I dag er turen sydpå en anelse anderledes. Biler er blevet stærkt forbedret, aircondition følger med de fleste biler og visse endda med indbygget ipad til børnene på bagsædet.

 

Vær forberedt inden kør selv turen påbegyndes – eller lad vær

Her på siden finder du en masse gode råd til kør selv ferien. Det er lige fra ’de 5 uundværlige snacks til turen’ til ’de bedste pit-stops på vejen’. En god forståelse for, hvor man er på vej hen kan i mange tilfælde være en god ide. Det er, hvis man har små børn, som måske har brug for en fast rutine. En anden måde at nyde turen på er at stoppe lige der, hvor I kan se og opleve ting, som ellers ikke er en ren rutine på ferie. Tag en omvej i bjergene (der hvor vejene er sikre, er at foretrække), stop hos bekendte i lande på vejen eller se Eiffeltårnet, spis en croissant og kør videre.

 

En gammeldags men god måde at rejse på

Kør selv ferier har meget charme. Der er masser af tid til sing-along, gode snakke, motorvejslege (SÆT ET LINK TIL DENNE) og pauser lige, når I trænger. Men det kan også være hårdt selv at køre på de længere rejser. Lemmerne er ømme, tiden går langsomt, tissepauser skal gerne koordineres med alle i bilen, og man risikerer at stå i lange køer midt i noget, der burde forstille en motorvej, men forvandler sig til et timelangt marridt. Find en masse inspiration til din rejse her.