Mine tips til din kør-selv-ferie i Kroatien

Skrevet af Neira Losic, Head of Content

Siden jeg var spæd har ferie i Kroatien været et must for min familie og mig. I slut 80’erne og start 90’erne var kør-selv-ferie i Kroatien en times tid kørsel fra vores hjem i Bosnien, hvor jeg er født. Det kan sammenlignes med at eje et sommerhus i Danmark og tilbringe 10 weekender om året i sommerhuset. Der var ingen tvivl i de varme måneder, for sommerferie i Kroatien var et hit. Ikke meget har forandret sig 27 år senere. Vi prøver så vidt muligt stadigvæk at rejse til Kroatien og nyde den smukke kyst ved Adriaterhavet. Jeg har ikke tal på, hvor mange ture det er blevet til efterhånden, men siden det er en del, så deler jeg her mine bedste tips til dig, som står med tanken om at tage en kør-selv-ferie til et land befolket siden stenalderen. Jeg vil dele nogle perler med dig, men først giver jeg dig unægteligt gode grunde til, at Kroatien skal på din ferie-liste. Oplev et land, hvor jeg til enhver tid har følt mig tryg og i sikkerhed.

 

3 gode grunde til at pakke kufferten og rejse til Kroatien

 

 

Solen står højt, fødderne møder småstensstranden, vandet skinner i solstrålerne, og maverne fyldes med lokal mad og vin. Kroatien har mange facetter. Ligesom stranden er velbesøgt, lige sådan er mange af de historiske byer populære. I 2017 var Kroatien det niende mest besøgte land i Europa. Hele 18.5 millioner turister fandt vejen til landet. Hvad kom de egentlig for? Og hvad går du glip af, hvis du ikke én gang i livet lader dine fødder møde småstensstranden? Jeg vil foreslå, at I sætter 2-3 uger af til denne skønne ferie. Her kommer mine 3 grunde til, at jeg fortsat vender tilbage.

 

 1. Du kan opleve hele 10 UNESCO-attraktioner

UNESCO-attraktioner er ret sjældne verden rundt. I Kroatien kan du opleve hele 10, hvilket er helt unikt. Det er lige fra gamle monumenter til naturskønne omgivelser. Disse er:

 

 

Dermed kan man næsten ikke være i tvivl om, at der er utallige spændende ting af se på din ferie. Og de er hver og en et besøg værd. Som toppen af kagen fandt Game og Thrones vejen til nogle helt igennem betagende lokationer, som spiller vigtige roller i henhold til, hvordan serien udspiller sig løbende. Det er nemlig to af Kroatiens charmerende byer Dubrovnik og Split.

 

 1. Bo som I ønsker på jeres rejse til Kroatien

Landet byder på mange forskellige muligheder for overnatning. En af de ældste metoder, jeg husker siden for altid, er private-housing. I sin enkelthed handler det om, at de lokale udlejer værelser eller lejligheder. På gaderne i byen står der ofte en person med et skilt ”rent a room/apartment”. Det er faktisk en super billig måde at tilbringe sin ferie på. Værelserne er ofte forholdsvis billige. Hvilket selvfølgelig har ændret sig med årene. For 6 år siden kostede et værelse i et privathus helt ned til 10 euro (75 kr.) pr. nat.

Overalt finder du moderne hoteller og lejlighedskomplekser – både i ældre og nyere stand. Fordi, at landet er blevet et ret populært rejsemål, er det altså en god ide at booke overnatning til jeres sommerferie i Kroatien hjemmefra. Også hvis I overvejer den hyggeligste feriemetode, nok mest mindeværdige og også stigende i popularitet, camping i Kroatien.

Min families yndlings var teltturene på vores stam-campingplads i Basko Polje (tæt på Makaraska). I weekenderne pakkede mine forældre Ficaen (Fiaten fra Jugoslavien) med telt, børnetøj, et par håndklæder og os to søstre, og afsted vi var. Duften fra grantræerne, suset fra aftenvinden og børnelatterne bringer stadig de gode minder fra de ture frem.

 

 1. Strand, strand og mere strand i Kroatien

Når sommerbrisen blæser ind over den Kroatiske kyst, polerer småstenen og klipperne deres fjerdragter. Vandet stilner af og viser sin klare glans. Summen fra græshopperne stiger i takt med temperaturen og duften fra de mange grantræer præger enhver by langs kysten. Det er det Kroatien, jeg kender. I højsæsonen fra juli til og med august fyldes de mange strande med turister fra alverdens lande. I 2018 udpegede CNN Travel deres 11 yndlingsstrande: Stivnia Beach, Brsec Beach, Kamenjak Nationalpark, Oprna Beach, Beach Mali Bok, Zlatni Rat, Punta Rata, Nugal Beach, Sunj Beach, Sveti Jakov Beach og Betina Cave.

Men det er faktisk sådan, at uanset hvilken by langs kysten I vælger at lave et stop i på jeres sommerferie i Kroatien, så har den sin helt egen charme og historie at fortælle.

Der er en hel masse at opleve, det er der slet ingen tvivl om. Men hvordan skal jeres rejse derned foregå? I fly? Tog? Eller er bilen løsningen? Bilturen har min familie og jeg taget en del gange. Så her får du nogle af mine guldkorn til den oooook lange køretur igennem Europa og ned til varmen.

 

Hvad er skønheden ved kør-selv-ferie til Kroatien?

Ca. 10-12 gange har jeg taget turen i bil fra Danmark til Bosnien – en kør-selv-ferie både som barn på bagsædet uden aircondition eller IPad i 90’erne og som chauffør, efter kørekortet var i hus. Denne tur kræver også, at en del af vejen går igennem skønne Kroatien. Hvis sommerferien ikke startede med en uge i Kroatien, så sluttede den sådan.  

Kør-selv-ferie er hyggeligt. Og endnu hyggeligere, da min søster og jeg blev gamle nok til at gribe rattet også. Musikken for fuld skrue, lange gode snakke, grin og latter. Men hvad med det knap så gode? Ingen ordentligt søvn i bilen? Lunkne madpakker? Lange køer på motorvejen? Børn i bilen? Det skal ikke forhindre jer i at tage denne hyggelige ferieform. For der er løsninger på det hele. Læs med her, hvordan I undgår at gå i totterne på hinanden på jeres kør-selv-ferie til Kroatien.

 

Sådan får du det bedste ud af kør-selv-ferie til Kroatien – mine 3 bedste tips

Her sidder jeg. Et 80’er barn, der sammen med familien i 90’erne tog turen i bil gennem Europa for at komme på ferie. Jeg føler jo, jeg har overlevet de hårdeste ture mod solstrålerne. For, hvad var sikkerhedsbælte på bagsæderne dengang? Aircondition var en luksusvare. Og midt på grænsen mellem Østrig og Slovenien… i 35 graders varme… hjalp et nedrullet vindue IKKE. I dag har vi både aircondition, oplader og selvkørende biler. Det er nemmere og mere bekvemt. Her er mine 3 musts, når jeg skal på nogen som helst kør-selv-ferie:

 

 1. Køleboksen skal med på jeres sommerferie i Kroatien

Min mor investerede for nogle år siden i en genial køleboks. Den rummer mad og drikke til hele den lange tur på knap 1800 km. Strømmen tilkobles via cigarettænderen i bilen. Ja, den er da lidt stor og tumpet, men den passer superfint bag passagersædet. Så, har I mindre børn med på jeres rejse til Kroatien, der alligevel sidder i børnesæde, vil den ikke genere. Og er det en bil fyldt med større børn eller voksne, så kan køleboksen nemt placeres i bagagerummet og tilkobles en forlængerledning, så den får strøm under hele turen.

 

 1. Hav en lille toilettaske i bildøren, så den altid er til at få fat i

Toilettasken i kufferten er slet ikke en god ide. Så ligger den langt væk og er ikke til a få fat i. Og hvor søren blev toilettasken nu af? Altid hav den i bildøren på din side. Pak de vigtigste ting: tandbørste, tandpasta, smertestillende, ansigtsvask, ansigtscreme osv. Og så har jeg altid et par ørepropper og tyggegummi i den. Det kan altid blive handy.

 

 1. Nyd også de Europæiske byer på jeres sommerferie i Kroatien

Brug nogle dage på kør-selv-ferien mod Kroatien. På vejen er der mulighed for at køre lidt på afveje og besøge nogle af Europas smukkeste byer. Ruten byder på følgende byer: Berlin, Nürnberg og München i Tyskland. I Østrig kan I tage en lidt større omvej og besøge smukke Wien og via små lokale veje køre mod Maribor, som er en smuk by i Slovenien med floden Drava. Herfra kan I køre ind mod Ljubljana og tilbage på motorvejen igen. Tiden er alfa og omega, hvis I beslutter jer for at se mere af Europa på vejen. I sidste ende handler alt om god planlægning.

 

Hvad skal jeg vide om kør-selv-ferien til Kroatien?

Vær opmærksom hele tiden. Hav en god navigation med i bilen, som er opdateret, så I ikke bliver overrasket af vejarbejde eller manglende tankstationer. Undersøg, om det kan betale sig at købe vignetter på forhånd. De kan som udgangspunkt købes på tankstationer i de forskellige lande, men du kan også bestille dem hjemmefra. Læs mere om vignetter her.

Udover kufferten, så lav en huskelisten over ting, I skal pakke til bilen også:

 • Navigation
 • Mad og drikke
 • Afslappet tøj og ekstra undertøj og strømper
 • Toilettasken
 • Puder og dyner
 • Opladere til mobiler og IPads
 • Legetøj til børnene
 • Kamera

En god ide er at fylde benzin- eller dieseltanken, når den er over halvdelen. I ønsker ikke at stå i en lang kø på motorvejen uden gas på bilen. De er bare for træls. Hvor langt der er til Kroatien? Jamen, Turen fra Aarhus til Pula i Kroatien er 1.736 km. Der er i hvert fald god tid til både at få sunget yndlingssange, få nogle gode snakke og nyde turen.

 

Oplev kysten på jeres kør-selv-ferie i Kroatien

Ønsker I at se så meget af kysten på jeres ferie i Kroatien som muligt, så er her nogle fantastiske anbefalinger til turen ned langs kysten. Hvordan er vejene i Kroatien? Tænker du. Der er flere muligheder. Landet har lavet markante forbedringer i forhold til vejtilstande. Mine top to yndlings (og vel de eneste muligheder) er kystvejen og motorvejen.

 

 1. Motorvejen i Kroatien: I har mulighed for at hoppe på motorvejen allerede ved grænseovergange i Zagreb. Det er nemt og bekvemt. Den kan hurtigt føre jer til jeres feriedestination.

 

 1. Kystvejen i Kroatien: den gamle – ok godt brugte - kystvej har en charme uden sammenligning. Tag ruten nedad. En super måde at tilbringe ferien på. Her er en rute, I sjældent vil glemme. Læs videre og få den ultimative køreferie herunder.

 

 

Kør ind ved Istrien halvøen og oplev en hel unik kør-selv-ferie i Kroatien:

 

Pula er en historisk perle

I Pula skete den første bosættelse for 3000 år siden på bakketoppen, hvor Kastel befinder sig i dag. Det officielle navn var Colonia Pietas Iulia Pola, en by som har være fuldt funktionel længe og typisk for en romers besat by. Her skal I opleve det bedst bevarede monument i Kroatien, Pula Amfiteater, som er bygget i midten af det 1. århundrede f.Kr. Og ligesom i de andre kystbyer, finder I en masse spændende vandaktiviteter, som både rummer snorkling, bådture og badning.

 

Rijeka som den vigtigste havn i Kroatien

Rijeka er Kroatiens tredjestørste by og ligger i bugten lige op ad halvøen Istrien. Her skal I opleve byen via en vandretur. Igennem århundredende er Rijeka blevet invaderet af mange forskellige lande, hvorfor byen afspejler mange forskellige historiske fodaftryk. Specielt er at se de udsmykkede bygninger, som bærer tydeligt præg af austro-ungarskinvasionen.  Og husk som mindst at dedikere en dag til at slikke sol. Rijeka har nemlig en god strand med massere plads til den svømmeglade gæst.

 

Zadar omringet af nationalparker

I området tæt på Zadar ligger tre fænomenale nationalparker Krka, øgruppen Kornati og Paklenica. I samme pust kan I blive blæst omkuld af historie og natur på samme tid. Beslutter man sig for at flyve til Kroatien, kan man flyve direkte til Zadar. Her er også rig mulighed for at bade i krystalklar vand og nyde byens charme.

 

Sibenik – den særlige UNESCO og Game of Thrones perle

En by, overset og ualmindeligt undervurderet, ligger på din rute til Dubrovnik. Byens unægtelig smukkeste monument er den UNESCO-beskyttede Katedral Sv. Jakov – opført fra 1431-1555. En helt unik oplevelse af en katedral, som står i fin balance mellem renæssance og gotik. Den er også verdenskendt, da katedralen optræder hele 5 gange i Game of Thrones som ’The Iron Bank’.

Byen er en labyrintisk opførelse med gammel arkitektur, brolagte gader og fascinerende udsigter fra byens tage.

 

Split er et mix af historie, kultur og moderne indflydelse

I Split går I i ekstase over de 1700 år gamle smalle gader. En by, som igennem århundrede har været hersket af forskellige kejsere. Split er rig på historie og kultur, specielt at bemærke er paladsområdet bygget for 1700 år siden af den romerske kejser Diocletian. Ydervæggene på dette UNESCO-monument står stadig velbevaret og med fri adgang for nysgerrige turister. Og ikke nok med det, så spiller kejser Diocletians kælder en vigtig rolle i Game of Thrones. For lige præcis her holder Daenerys Targaryen sine drager i sæson 4 og 5.

I Split kan du både slentre i en historisk fortid, beundre færger og yachter, som dagligt sejler ind og ud af havnen og sole dig på de adskillige strande, Split byder på.

 

Makarska er et yderst populært rejsemål

Næste mål på jeres kør-selv-ferie i Kroatien er Makarska. Med byens beliggenhed mellem floderne Cetina og Neretva, havde Makarska den centrale rolle at beskytte sømænd, handlende og pirater under drastiske vejrforhold i gamle dage. I dag har den en lignende rolle, hvor dens virke er at beskytte lystbåde, turistskibe og sejlbåde i stormvejr. Med sin smukke lange strand, byder Makarska på masser af småstensstrand, hvor man kan nyde det klare vand, gemme sig i skyggen og hoppe en tur i havet. Er strandende overrumplet med mennesker, så kør lidt udenfor byen og vælg en af de mange omkringliggende strande. Makarska rummer en hel masse og er både en by, som om dagen oser af børnelatter og familiehygge og om natte af musik, fest og glade natter.

 

Neum – Kryds også Bosnien af på jeres ferie i Kroatien

Kør igennem den 24 km lange bosniske kyst og kryds et besøg over den bosniske grænse af. Byen Neum er den eneste udgang til havet for bosnierne. Spis lokal mad, drik lokal øl og nyd stranden. Du vil ikke opleve den store kulturelleforskel fra Kroatien. Både sproget og attitude minder om hinanden, derfor vil du ikke opleve den store forskel udover, at du skal krydse to grænser, for at tage rejsen videre til din endestation – Dubrovnik. Du kører nemlig fra Kroatien ind til Bosnien og til Kroatien igen på en kort strækning. Ha’ pas klar, da grænserne er bemandet som andre steder, du krydser grænsen ind til Kroatien. Så hvad skulle man foretage sig i en bosnisk by, som er placeret mellem to dele af kroatisk kyst? Slappe af. Man skal nyde stranden, solen og maden. Det er noget billigere i Neum end resten af kysten. Da Neum er en bosnisk by, vil I se, at det også har bosniske standarder, så som meget billigere priser – både på ophold og mad.  Et god fif, find et supermarked og handl ind til madpakker og snacks i Dubrovnik. Det sparer jer for en hel del penge.

 

Dubrovnik – velkommen til King’s Landing

Det sidste stop på kør-selv-ferien i Kroatien går til byen, anlagt i det 7. århundrede, som er et centralt kulturområde. Som en vigtig handelsby, er der i århundrede blevet bygget på den gamle bydel, som stod færdig i det 13. århundrede og i dag står (næsten) uberørt. Det historiske centrum har bibeholdt sine historiske gader smuk gotisk arkitektur og er omridset af den gamle bymur. En gåtur gennem den gamle by er helt igennem. I Dubrovnik finder du også strande, som er et besøg værd, dog synes jeg ikke, at det er det afgørende centralt, som repræsenterer Dubrovnik. Her skal I komme for at opleve historie, fænomenale områder af paladser, handelsområder og kultur.

Og ligesom Split er Dubrovnik også verdenskendt for at optræde i Game of Thrones. En hel del gange endda, da Dubrovnik er centrum for King’s Landing - et centralt område i serien. Vær opmærksom på, at det meste er noget dyre end i resten af Kroatien.

 

Turen går hjem til Danmark igen

Så er kør-selv-ferien i Kroatien ved at nå sin ende. Dubrovnik har, som den sidste by på ruten, budt på en fantastisk oplevelse. Og nu skal man bare hjem. Turen Dubrovnik - Aarhus er 2.195 km lang. Mit råd er, at I skipper kystvejen og hopper direkte på motorvejen. Når I har passeret Neum, er der mulighed for at hoppe på motorvejen, og hjemad det går.

Jeg håber, I kan bruge rådene, og hvis ikke det hele så noget af det. Kroatien har rigtig meget at byde på for alle sjæle. Så mit råd er. Kom afsted! Og skal turen byde på mere af Balkan, så er der rigelig mulighed for både at besøge Bosnien, Montenegro, Albanien og mange flere lande.