Hytteferie på Djursland
marts 2024
De fleste backpackermadpakker består af dåseleverpostej, dåsetun, brød med lang holdbarhed og ja, generelt fødevarer, der kan holde sig længe uden for et køleskab. For campister, der slår sig ned på campingpladser, består diæten måske mere af hot dogs og pommes fritter eller gode bøffer på grillen. Det er de færreste af sådanne fødevarer, der egner sig til en vegansk kost, men det betyder ikke, at alle dem, der lever vegansk må blive hjemme fra campingturen. Der findes mange veganer-venlige retter, som du sagtens kan lave på selv den mest primitive campingferie!
En vegansk diæt er lig med en plantebaseret diæt og betyder ingen animalske fødevarer – hverken kød, mejeriprodukter eller æg. Det kræver lidt omtanke og opfindsomhed på campingturen, så læs med her og få 10 gode bud på veganske retter på campingturen.
Havregrød er enhver backpacker og campists bedste ven. Det kræver blot to ingredienser: havregryn og vand, og ingen af delene skal opbevares i køleskab. Havregrød smager godt, varmer dig op indefra, mætter godt og holder dig kørende i mange timer. Kog en del havregryn op med to dele vand til en tyk grød, tilsæt et nip salt og top med rigeligt peanut butter eller andet nøddesmør, en håndfuld nødder og tørret frugt.
Smør en vegansk pandekage / tortilla med din yndlings nøddesmør, marmelade eller lignende og rul den omkring en moden banan. På under 1 minut har du en nem, lækker og mættende morgenmad, der er lige til at tage med i hånden.
Lav nogle lækre morgenmadsmuffins hjemmefra og tag med på turen. Fyld dem med havregryn, rosiner, nødder, gulerødder, varme krydderier og revet gulerod for en optimal morgen-mæthed.
Her kommer tortillapandekagerne på banen igen. Smør en pandekage med humus/ pesto eller andet vegansk spread. Fyld med kikærter og grøntsager, rul den sammen og tag den med på farten!
Fyld dressing i bunden af et glas eller bøtte, lav en base af quinoa, kikærter eller linser, fyld ovenpå med grønbladede grøntsager som spinat, kål eller broccoli og top med agurk, tomat, majs og en håndfuld nødder.
Ris med karry og grøntsager er sundt, nærende, mættende og ideelt, hvis I har masser af planer efter frokosttid. Steg paprika, karry og chili af på en pande, tilsæt olie og løg og steg et par minutter. Herefter tilsættes en pose frosne grøntsager (nemt, ikke?), lidt vand og to kopper forkogt ris (fx fra gårsdagens aftensmad).
Veganernes svar på en snasket luksusburger med dobbelt bøf! Samme koncept som glas-salaterne: Kog base af linser, ris eller quinoa, snit diverse grøntsager, tilføj protein i form af bønner eller tofu og top med en lækker dressing, kerner og nødder.
Steg løg, hvidløg, selleri og peberfrugt af på panden. Tilføj røde bønner fra dåse, timian, oregano, cayennepeber, sort peber, hakkede tomater fra dåse og grøntsagsbouillon og lad det simre. Tilsæt kogte ris og smag til.
En vaskeægte lejrbålsklassiker! Lav fyldet af vegansk smør, kokosolie, tørrede tranebær, havregryn, kanel, brunfarin / sukker og hakkede nødder ved at blande det hele sammen. Udhul æblerne, put fyldet i og bag i folie på rist over bål i ca. 20 minutter til æblerne er bløde.
Dette er enhver veganers go-to dessert – og af gode grunde. Desserten er nem, hurtig og lækker og tilfredsstiller med sikkerhed din sukkertræng. Del bananen på langs uden at skrælle den og fyld den med hvad du har til rådighed, såsom nøddesmør, Nutella, chokolade, nødder, tørret frugt og lignende. Pak bananen ind i folie og bag den over bålet i ca. 10 minutter eller spis den som den er.