Forbliv bakteriefri under busturen

Måske tænker du ikke over det, men skal du på en bustur, er der fyldt med bakteriefarer rundt omkring. Er det en længere bustur du skal på, hvor der er toiletbesøg og podcastaflytninger med, er god hygiejne ekstra vigtig!

 

Bakterier er gode – i en vis mængde

Man kan aldrig helt undgå at blive udsat for bakterier, men det skal vi som mennesker også. Vi skal udsættes for bakterier, blandt andet så vores immunforsvar kan blive så godt som muligt, men der er grænser! Bare fordi nogle bakterier er gode, betyder det ikke, at du skal gå over og snave en med influenza i gulvet. Man skal tage sine forbehold, specielt i influenzasæsonerne. Influenzasæsonerne ligger sent på efteråret og om vinteren herhjemme.

 

Sådan holder du hygiejnen i top under busturen

En bus kan være hjemsted for utrolig mange bakterier, vi ikke har godt af. Og jo længere busturen er, jo mere bør du tænke på, hvordan du undgår bakterierne. Her er 5 måder at holde bakterierne væk på:

 • Hav en håndsprit med
  Hav altid en håndsprit med på turen. Den bliver din redning, når ens hænder har rørt ved flader og håndtag i bussen!
 • Nys i ærmet
  Er du selv ramt af en uskyldig forkølelse, så gør dine rejsekammerater en tjeneste og nys i ærmet i stedet for i hånden. Bakterierne vil bare ligge klar til at blive spredt ud over bussen, hvis du efterlader dem i din hånd.
 • Vask hænder grundigt efter toiletbesøg
  På de længere busture vil du højst sandsynligt sidde i en bus, der har et toilet. Bruger du det toilet, er der nogle ting, du burde gøre. Skyl ud-knappen og dørhåndtagene burde du kun røre ved med knoerne eller en lillefinger, da der gemmer sig alskens bakterier her. Efter dit toiletbesøg burde du sætte mindst 30 sekunder af til at vaske dine hænder ordentligt.
 • Hold dig væk ved sygdom
  Med mindre du skal på en bustur, der bare ikke kan undgås, burde du vente et par dage med at rejse, hvis du er syg. Det kan nemlig næsten ikke undgås at sprede bakterier, hvis du er syg og tager offentlig transport.
 • Mobiltelefonen er en bakteriebombe
  Mange mennesker hygger sig med at høre podcasts, se film eller høre musik på telefonen under busture. Men hvad få ved er, at man lige burde spritte hænderne, og også meget gerne telefonen, af, når man skal bruge den. Undersøgelser hævder, at der kan samle sig flere bakterier på en mobiltelefon end på et toiletbræt, så det er ikke så lidt!

 

En renere tur

Tager du disse forbehold, bliver busturen med al sandsynlighed en meget renere tur for alle! Men husk at bakterier ikke kan undgås helt, og at det er okay ikke at magte at spritte alting af hele tiden.